Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2012-05-11
Förlag
MBM Förlag
Dimensioner
210 x 145 x 18 mm
Vikt
380 g
SAB
155.93083,Do
ISBN
9789186505158
Jag är också viktig : att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder (häftad)

Jag är också viktig : att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder

Häftad Svenska, 2012-05-11

Slutsåld

- Jag skrev den här boken för att det är så viktigt för anhöriga barn att få plats, få stöd i andra och veta att de får känna alla känslor som ibland upplevs som »förbjudna« när man lever med en familjemedlem med funktionshinder eller sjukdom. Det hade jag behövt när jag var barn, hade en mamma som blivit förlamad och rullstolsburen och vi hade assistenter som gjorde det svårt att ha en privat familjesituation.

Elina Sundström är frilansjournalist och utbildar sig till vetenskapsjournalist. Hon är även utbildad ayurvedisk massageterapeut samt har skrivit Engagemangsguiden: en handbok om ideellt engagemang och volontärarbete som gavs ut av Rädda Barnens Ungdomsförbund år 2009.

Boken är för dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, barnomsorg eller på annat sätt är i kontakt med barn och unga. Den ger dig kunskap, inspiration och verktyg för att ge unga anhöriga stöd, råd och information.

Den är också för dig som själv är ung anhörig, och innehåller särskilda reflektions- och diskussionspunkter riktade till dig.

Ur bokens baksidestext:

Att växa upp som barn till en anhörig som är sjuk eller har ett funktionshinder innebär ofta påfrestningar som situationen i familjen för med sig. Alla familjer är olika, men för de unga anhöriga finns det ofta gemensamma erfarenheter. Dessa barn och unga kan behöva stöd och uppmärksamhet.

Unga anhöriga tar ofta på sig ett stort ansvar i sin familj. Då kan det finnas behov av bland annat praktisk hjälp i hemmet, men också av att få prata om de egna känslorna. Men ett barn med en sjuk eller funktionshindrad familjemedlem behöver inte nödvändigtvis må dåligt, och man vill ofta inte bli särbehandlad. Även om situationen i familjen kan föra med sig besvärligheter, kan den också föra samman familjen och vara en källa till styrka. I boken ser vi exempel på olika reaktioner och vägval.

Jag är också viktig innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas berättelser - några berättar själva, andra har blivit intervjuade - samt diskussionsunderlag och frågor för vidare reflektion. I boken finns även litteraturförslag och en organisationsförteckning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elina Sundström

  • Jag är också viktig

    Elina Sundström

    För barn som växer upp med en anhörig som är sjuk eller funktionshindrad kan situationen medföra påfrestningar. Ofta känner de att de behöver ta ett större ansvar i familjen för att underlätta för omgivningen. Men de besvär som kan uppstå kan även...

  • Hälsohets

    Elina Sundström

    Jakten på hälsa blir för allt fler en sjukdom. Vi stressar oss sjuka över att vilja vara duktiga, äta och träna rätt. Vi ser bara prestationer medan den inre hälsan hamnar i skugga. Men det största giftet är inte den mat vi stoppar i munnen utan d...