Idag är sista dagen på resten av ditt liv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
463
Utgivningsdatum
2012-04-11
Upplaga
1
Förlag
Kolik Förlag
Översättare
Sara Eriksson
Originaltitel
Heute ist der letzte tag vom rest deines lebens
Medarbetare
Svenske, Josefin (red.) / Goffe, Anna (form)
Dimensioner
235 x 165 x 29 mm
Vikt
1172 g
SAB
Hci
ISBN
9789186509156
Idag är sista dagen på resten av ditt liv (häftad)

Idag är sista dagen på resten av ditt liv

(1 röst)
Häftad Svenska, 2012-04-11

Slutsåld

1984 lämnar 17-åriga Ulli Österrikes Wien för att bila till Italien med sin nya lössläppta vapendragare Edi. De båda punkbrudarna åker iväg i två månader utan pengar, utan papper och med bara en sovsäck från Wien via Alperna, Verona, Rom och Neapel till Sicilien. Det blir en impulsiv resa utan sentimentalitet eller självbelåtenhet, och med en hälsosam dos av svart humor. Men vad som börjar som en romantisk hyllning till det fria och vilda livet förvandlas så småningom till en gripande mardröm som slutar med våldtäkt, prostitution, droger och sammanstötningar med maffian. Ulli får bittert erfara att hennes och Edis törst efter frihet och önskan om självbestämmande har sina begränsningar. Ulli Lusts starka grafiska självbiografi "Idag är sista dagen på resten av ditt liv" kom ut på tyska 2009, och har tidigare översatts till både franska, spanska och norska. Serieromanen har belönats med flertalet internationella priser, såsom ICOM-Preis 2010, Max-und-Moritz-Preis (publikpris) 2010, Artémisia-Prix 2011 och Prix révélation på Festival International de la Bande Dessinée i Angoulême 2011.

Om Ulli Lust Ulli Lust är född 1967 i Wien, Österrike, men är numera verksam i Berlin. Hon är internationellt känd för sina dokumentärserier och seriereport- age och har gjort sig ett namn genom sina nedslag i verkligheten grundade på noggrann journalistisk research, ofta med självbio-grafiska och humor- istiska inslag. Ulli Lust räknas idag som en av de främsta serieskaparna i den tyskspråkiga världen och kanske den främsta representanten för de journalistiska serierna.
Hon är även en av grundarna av Electrocomics, en av internets största webbserietidningar.

"Vår hjältinna har inte rymt från något - hon kan åka hem i morgon, men gör inte det. Författaren går nämligen in i en berättartradition kring ungdomen och dess natur, en som säger att när behoven är stillade vaknar begäret efter att prövas. Ulli vill slungas mot verkligheten och i bästa fall komma ut ny på andra sidan. Vem har inte velat det? Det är skickligt och empatiskt skildrat, och utan fåfänga."
Dagens nyheter

"Vad jag finner särskilt medryckande i "Idag är sista dagen på resten av ditt liv" är hur Ulli Lust gestaltar punkromantik på ett alldeles oromantiskt vis - detaljerat och rumsligt: italienska städers storslagna torg och trasiga trappor, sol och gatstenar. Medan karaktärer bara hastigt fladdrar förbi är det platserna som blir det bestående. Hur de töms och fylls på folk. Ödsligheten i ansamlingar av män och alla deras blickar, händer." Svenska dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Idag är sista dagen på resten av ditt liv