BRF Ensamheten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
357
Utgivningsdatum
2013-02-25
Upplaga
1
Förlag
Kolik Förlag
Medarbetare
Svenske, Josefin (form) / Olgarsson, David (form)
Illustratör/Fotograf
Linda Spåman
Dimensioner
204 x 145 x 26 mm
Vikt
660 g
SAB
Hci
ISBN
9789186509316
BRF Ensamheten (häftad)

BRF Ensamheten

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2013-02-25

Slutsåld

Om Brf Ensamheten I en bostadsrättsförening i centrala Göteborg är allt som vanligt. Där bor helt vanliga människor: Det fina lesbiska paret som känner sig stressade över jobbet, den gamla damen som saknar sin son, barnfamiljen med den föräldrarlediga mamman, tonårsfamiljen, heteroparet och den synskadade kvinnan. Allt är precis normalt och som vanligt. Inget speciellt händer, det kommer helt vanlig post. Och de anordnas helt vanliga normala städdagar för att hålla ordning på de gemensamma ytorna ute och inomhus. Här bubblar inget under ytan, eller? Hur står det till med normaliteten egentligen?
Genom de likformiga lägenheterna i bostadsrättföreningen får vi följa de olika levnadsödena och ser en skärva av livet för de enskilda lägenhetsägarna som tillsammans äger detta bostadskomplex med namnet Ensamheten. Svart humor och diamantvass satir över samhället och bostadssituationen. Om ensamheten och relationell diskrepans, tolerans och det vi kallar kärlek.

Om Linda Spåman Linda Spåman är konstnär och serietecknare född och verksam i Göteborg. Utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk där hon har magister i tillämpad konst. Hennes verk tar sig utryck både i performance, textila och tredimensionella verk, konceptuella fotoserier ofta med sin särpräglade illustrationsstil som bas. Tidigare bokutgivning av Spåman är Kötthuvudet (Habbibi 2005) och Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonnier 2011).

Nedan finns ett par andra pressröster om boken.
Den absurda titeln slår på ett genialt sätt an tonen: här blandas ångest med svart humor på ett sätt som gör att läsaren aldrig riktigt vet vilken stämning som överväger. Huvudperson är på sätt och vis själva huset, sceneriet är lika viktigt som de personer som rör sig genom det, och intrigen enkel för att rymma så mycket som möjligt.

Smålandsposten
Spåman har lyckats förmedla olyckan så tydligt och brutalt att den känns som en knytnäve med knogjärn. Som när en karaktär säger: Ånej. En ny dag, och bilden visar en kvinna bakifrån som tittar ut genom fönstret, vyn visar höghusområdet och en liten sol. På bänken ligger en ask Sobril.

Folkbladet
http://www.folkbladet.nu/357128/sa-svart-att-det-blir-plagsamt http://arbetaren.se/artiklar/linda-spaman-och-den-perversa-ensamheten/ http://hd.se/kultur/boken/2013/03/15/lyckan-gar/ http://www.smp.se/noje_o_kultur/bocker/linda-spaman-brf-ensamheten (3676656).gm http://arbetarbladet.se/kultur/litteratur/1.5678626-hur-star-det-till- http://www.miljomagasinet.se/artiklar/130313-angelaget-och-valkomponerat.html
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av BRF Ensamheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Denna bok är ytterligare ett steg framåt för Spåman....
    Jonas Thal, 17 april 2013

    Denna bok är ytterligare ett steg framåt för Spåman. Den är (om möjligt) lika dyster som hennes förra seriebok, men med en meningsfull och spännande berättelse i förgrunden. kanske en emo-seriedeckare?

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Linda Spåman

  • Handbok för unga häxor

    Håkan Westesson, Linda Spåman

    Caelia är 12 år och står på tröskeln till tonåren. Linda Spåman är häxa och balanserar ständigt på gränsen mellan vansinne och logik. I en oväntad vänskap invigs Caelia i häxkonstens förföriska värld och bestämmer sig för att utforska magins mörka...