Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
76
Utgivningsdatum
2010-05-12
Upplaga
1
Förlag
Tusculum Förlag
Dimensioner
212 x 126 x 7 mm
Vikt
130 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789186551001
Mannen har hatten : rättspoesi (häftad)

Mannen har hatten : rättspoesi

Häftad Svenska, 2010-05-12

Slutsåld

En åklagare som skriver dikter. Så ovanligt. Så ovanligt med känslighet och känslor i den torra juridikens värld. Men hur ska man förstå vad som händer med dem som blir utsatta för upprepat våld om man inte tar hjälp av sina egna känslor?

Det säger Ingela Svenson som i diktsamlingen "Mannen har Hatten" sätter ord på den verklighet en åklagare som arbetar med familjevåld och sexbrott, lever i till vardags. Ord som blir till rättspoesi och samtidigt en anklagelseakt mot de gammalmodiga patriarkala strukturer och tänkesätt som alltjämt finns kvar i vårt rättssystem och hos somliga av dess aktörer. Där en kvinna blir mindre värd än en man och där man ibland väljer att inte se utan hellre sopar under den äkta mattan. En äkta matta som sannolikt har knutits av en barnslav.

Ingela Svenson, född 1955, är åklagare vid åklagarkammaren i Halmstad. "Mannen har hatten" är Ingela Svensons skönlitterära debut.

Recensioner:
"Delaktigheten i de utsattas situation, distinktionen mellan frihet och determinism, aktivitet och passivitet är inskriven i dikterna ... Ingela Svenson har i sin diktsamling lagt fokus på existentiella dramer och förlegade attityder och genom att erfara sin egen existens som kringgärdad och genomkorsad av den andre tar hon parti för de utsatta."
Eva Elmgren, Borås Tidning

"Mannen har hatten liknar ingen annan poesisamling jag läst. Redan på det chockrosa omslaget upplyses jag om att det är något så underligt som rättspoesi jag håller i handen. Den fyrkantiga rättsliga domänen och skaldekonsten, kan de ha barn ihop? ... Med ursinne och sorg skriver hon fram luft och ljus i unkna rättssalar, där människor bedöms mer eller mindre trovärdiga beroende på köns- och klasstillhörighet ... 'Mannen har hatten' bärs fram av en urkraft som ger läsaren energi. Förhoppningsvis en energi som på sikt kan leda till förändring av ett rättssystem som i alltför många fall gjort sig döv och blind för rättvisan."
Cecilia Nelson, Hallandsposten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Mannen har hatten : rättspoesi