Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900 : studier av de areella näringarnas geografi och historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
SOLMED (del 53)
Antal sidor
512
Utgivningsdatum
2011-05-26
Upplaga
1
Förlag
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
Dimensioner
250 x 173 x 33 mm
Vikt
1409 g
SAB
338.1,Qda:kc
ISBN
9789186573102
Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900 : studier av de areella näringarnas geografi och historia (inbunden)

Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900 : studier av de areella näringarnas geografi och historia

Inbunden,  Svenska, 2011-05-26

Slutsåld

Jord- och skogsbruk genomgick under 1900-talet en dramatisk omvandling. I denna antologi presenterar ledande forskare i 27 tematiskt inriktade artiklar denna omvandlings historia, en historia som bland annat innebar en allt intensivare modernisering. Särskilt tydligt märks denna genom utflyttningen från landsbygden och det allt starkare internationella beroendet för de areella näringarna. Forskargruppen är tvärvetenskapligt sammansatt med historiker, geografer, idéhistoriker, jord- och skogsforskare, som behandlar sina specialområden.

I artiklarna kan vi bland annat följa markanvändningens och fastighetsstrukturens förändringar, mjölkproduktionens och rennäringens omvandling, skogsarbetets och skogsägandets utveckling, hur staten styrt och stimulerat vissa aspekter och verksamheter samt hur miljömedvetandet ökade under slutet av 1900-talet inom de areella näringarna.

Artiklarna i antologin, som är rikligt illustrerade, strävar efter att skildra hela hundraårsperioden och visar de areella näringarnas avtryck och påverkan på det svenska landskapet. Denna påverkan och dess historia analyseras utifrån både ett lokalt och ett övergripande perspektiv, vilket fördjupar förståelsen av dåtida och pågående förändringar av den rumsliga miljön.

Boken vänder sig till forskare från många olika discipliner, till beslutsfattare/administratörer/planerare som här får ett kunskapsunderlag för sitt arbete idag och framåt samt till lärare och till personer verksamma inom de areella näringarna.

Antologin kan med fördel läsas tillsammans med den atlas som ges ut inom samma projekt. Atlasen, som utgör ett band i Sveriges Nationalatlas, heter Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900: en kartografisk beskrivning. Där finns en lång rad kartor, diagram och illustrationer som beskriver de areella näringarnas utveckling det senaste århundradet. Också atlasen ges ut på engelska, med titeln Agriculture and Forestry in Sweden since 1900.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna