Två systrar om sin morfar Gustav Rosén (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
199
Utgivningsdatum
2016-06-22
Upplaga
1
Förlag
Beijbom Books
Medarbetare
Selander, Tina (form)
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
436 g
SAB
Lz Rosén, Gustav
ISBN
9789186581473
Två systrar om sin morfar Gustav Rosén (kartonnage)

Två systrar om sin morfar Gustav Rosén

(2 röster)
Kartonnage,  Svenska, 2016-06-22

Slutsåld

Två systrar, Ingrid Linne Lindgren och Susanna Rosén, har skrivit en vindlande reportagebok om sin morfar - den store norrlandskämpen Gustav Rosén, som under fyra decennier stred för Norrland i allmänhet och Västerbotten i synnerhet. Han blev under sitt rika och omväxlande liv bland annat chefredaktör för och ägare av Västerbottens-Kuriren, riksdagsman, statsråd och landshövding.

Systrarna gav sig ut på en reportageresa för att söka människan bakom den staty som står mitt i Umeå men också för att ta tempen på de stora frågorna i dagens Västerbotten och norra Sverige.

Gustav Rosén var en i många sammanhang stridbar person. Han är en av få tidningsutgivare som hamnat i fängelse för brott mot Tryckfrihetsförordningen sedan han i Västerbottens-Kuriren anklagat lokala makthavare för mutbrott. Detta är värt att uppmärksamma då den svenska Tryckfrihetsförordningen år 2016 fyller 250 år, 100 år efter att Gustav Rosén avtjänat sitt tre månader långa fängelsestraff för tryckfrihetsbrott.

Denna bok är en inspirerande berättelse om en man som förenade ett brinnande engagemang med en osedvanlig handlingskraft. Men också en resa i dagens Norrland som svar vad den norra landsänden kan och förmår med hjälp av eldsjälar då och nu.

Wilhelm Peterson-Berger, inte bara komponist utan också kritiker, har uttryckt sig så här om Gustav Rosén:

"En man som blir så ointelligent hatad och samtidigt så hedrad, måste verkligen ha uträttat något högst förträffligt och betydelsefullt.

Ingrid Kinne Lindgren har en bakgrund som nyhetsjournalist och redaktör. Hon har bland annat verkat vid Svenska Dagbladet, Upsala Ny Tidning och Sveriges Radios ekoredaktion och samhällsredaktioner. Numera driver hon som senior sin egen nättidning Nyfikengra.se.

Susanna Rosén är författare, frilansjournalist, fotograf och utbildad biolog. Hon skriver och fotograferar för olika månads- och veckotidningar. Hon har författat ett 20-tal böcker inom området trädgård, djur och natur.

Bengt Westerberg har skrivit bokens förord. Han var partiledare för Folkpartiet 1983-1994 och socialminister 1991-1994.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna