Det var inte mitt fel : om konsten att ta ansvar (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2010-07-12
Upplaga
1
Förlag
Ponto Pocket
Dimensioner
178 x 110 x 12 mm
Vikt
100 g
SAB
Dokb
ISBN
9789186587420
Det var inte mitt fel : om konsten att ta ansvar (pocket)

Det var inte mitt fel : om konsten att ta ansvar

(30 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2010-07-12

Slutsåld

De finns överallt. Människorna som vägrar att ta ansvar. Som alltid tycks hitta någon, eller något, att skylla på. Är det inte samhället, chefen eller kärlekslösa föräldrar så är det McDonalds, tobaksindustrin eller banken. För vems fel är det egentligen att mitt äktenskap sprack? Att jag är arbetslös? Överviktig? Slår min fru eller fryser ut min kollega? Det är i alla fall inte mitt.Det pågår idag en massflykt från ansvar, menar Ann Heberlein, debattör och doktor i etik. En massflykt som möjliggjorts och uppmuntrats av ett samhällsklimat där det blivit fult att skuldbelägga och där allt fler betraktar sig som offer för förtryckande strukturer, dåliga gener eller taskiga uppväxtförhållanden. Men att vara människa innebär inte bara rättigheter, utan också skyldigheter. Den främsta av dessa skyldigheter är att ta ansvar för sitt liv, sina val och sina handlingar, i relation till sina medmänniskor och för vår gemensamma framtid. I en bok som ifrågasätter, engagerar och provocerar undersöker Ann Heberlein vårt förhållande till begreppet ansvar: Vad innebär det att vara ansvarig? Har alla människor förmågan att ta ansvar? Och hur blir man en ansvarig människa? Det var inte mitt fel! är en tankeväckande bok om etik, moral och medmänsklighet. Med avstamp i aktuella händelser och vardagliga exempel, hämtade ur sitt eget och andras liv, uppmuntrar författaren oss att börja tänka och våga ta ställning. Vilken sorts människa vill just DU vara?

Ann Heberlein är teologie doktor i etik. Hon är även verksam som kulturskribent, debattör och föreläsare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Det var inte mitt fel : om konsten att ta ansvar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tänkvärd
  Tommy , 15 september 2015

  Det får en själv att reflektera över hur ofta man drar till med en nödlögn för att slippa ta ansvar, ex skyller på att man inte har haft tid. Det får ofta negativa följdeffekter itsället för att ta ansvar för även det man inte har gjort.

 2. Synd att texten var så liten...
  Stina, 14 december 2010

  För boken är jättebra, men det är den verkligen i fatet att den är jättesvårläst!

  Köp INTE denna pocket om du inte är van att läsa smått!

 3. Boken ALLA borde läsa...
  Gymnasieläraren, 1 september 2010

  Ann Heberlein skriver om ett ämne som berör oss alla; konsten att ta ansvar för sig själv, sina handlingar men även gentemot andra. Hon ställer sig frågande till samhällets och vår tids tendens att alltid skylla på andra människor eller omständigheter utan att se sin egen roll i vad som sker. Boken är fascinerande och provocerande men utvecklande för den som vill ta till sig. Att ta ansvar, menar Ann Heberlein är inte att skuldbelägga utan att ge sig själv respekt. På samma sätt menar hon att... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ann Heberlein