De glömda agenterna : Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
363
Utgivningsdatum
2014-01-13
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
221 g
SAB
K.54
ISBN
9789186597634
De glömda agenterna : Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland (pocket)

De glömda agenterna : Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland

(14 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-01-13

Slutsåld

Ingen motståndsrörelse mot Nazityskland var så lyckligt lottad som norska hjemmefronten - tack vare hjälp via den 160 mil långa gränsen mot Sverige, skriver Anders Johansson i sin nya bok om de båda broderländerna under andra världskriget.
Tysk transittrafik, järnmalmsexport till Hitlers vapensmedjor och andra eftergifter till regimen i Berlin har färgat en negativ bild av Sveriges förhållande till Norge. Men redan från ockupationens första dagar deltog enskilda svenskar aktivt i den norska motståndskampen - trots samlingsregeringens strikta neutralitetspolitik de första krigsåren.
Över 60 000 norska flyktingar kom till Sverige mellan 1940 och 1945. Men i motsatt riktning opererade sabotörer och commandos in i Norge från svenskt territorium. Dessutom korsades gränsen av norska agenter och kurirer, som de första krigsåren hotades av spionstraff i Sverige men senare samarbetade med försvarsstabens underrättelsetjänst till ömsesidig nytta.
I De glömda agenterna sätts en rad skiftande människoöden in i ett övergripande kronologisk sammanhang under de mörka krigsåren. Författaren breddar och fördjupar temat från sin förra bok om svensk-norska förhållanden under andra världskriget, för vilken han i Norge belönades med en kunglig förtjänstorden.

"en läsvärd bok om de tusentals norrmän och svenskar som på olika sätt ställde upp i kampen mot nazismen"
Carl Johan Gardell, Upsala Nya Tidning, om De glömda agenterna

"[...] ett exempel på svensk journalistik när den är som bäst."
Erik Pierre, Svenska Dagbladet, om Den glömda armén

ANDERS JOHANSSON (f. 1942) har varit journalist på Dagens Nyheter i 35 år, främst som utrikesreporter, bland annat som tidningens första utrikeskorrespondent i Afrika. På Fischer & Co har han tidigare utkommit med Den glömda armén (2005, 2008).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av De glömda agenterna : Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Norsk-svensk historia under andra världskriget.

  Mycket bra bok om alla de norrmän som flydde till Sverige under andra världskriget och deras motståndsarbete. Jag fick också en en bild av hur många som hjälpte dessa norrmän på den svenska sidan o hur den svenska staten var involverad även om Sverige var neutralt.
  Det som imponerade på mig var alla dessa norrmän, som med hjälp av svenskar vid gränsen, ständigt återvände till Norge för att utföra uppdrag, som var på liv o död.

 2. Knepig läsning men intressant
  Läsare, 2 juni 2017

  Den här boken får alla stjärnor i betyg men i olika grupperingar. Inte ofta jag lägger ifrån mig en bok så många gånger som jag har gjort med denna och under så lång tid. Anledningen till att jag inte avslutat den i förtid är för att ämnet är så pass intressant och forskningen bakom så gedigen. Massor med uppslag till spännande filmer borde boken lätt kunna resultera i.
  Kapitel inledda med kärnfulla citat på norska? Vem är boken skriven för egentligen språkstudenter med historieintresse ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anders Johansson