Hitlers svenska SS-soldater : brev och dagböcker (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2014-08-27
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Medarbetare
Palmgren, Gunnar (form)
Dimensioner
245 x 175 x 15 mm
Vikt
510 g
SAB
K.54,S.03
ISBN
9789186597757
Hitlers svenska SS-soldater : brev och dagböcker (inbunden)

Hitlers svenska SS-soldater : brev och dagböcker

(14 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-08-27

Slutsåld

KÄRA MOR Så börjar ett brev som bröderna Tage och Gösta Lindeborg från Göteborg skrev i oktober 1941. De hade lurat föräldrarna att de åkt till Norge för att söka jobb. Istället tog de värvning som SS-soldater.
Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS. Efter kriget sopade de igen spår som kunde avslöja deras förflutna som nazisoldater. De teg av rädsla för att bli stämplade som krigsförbrytare och judemördare. Inte ens SS-Hauptsturmführer Gösta Persson berättade att han varit vittne till den makabra vigseln mellan Adolf Hitler och Eva Braun.
Men i Säpo:s tidigare hemligstämplade akter finns sanningen arkiverad i form av korrespondens, avlyssnade telefonsamtal och polisförhör. Och i brev och dagböcker berättar soldaterna om den antisemitiska utbildningen, striderna på östfronten och Berlins fall. Många gånger med minst sagt krassa formuleringar som: Jag skjuter judar så jag knappt kan betjäna mitt pekfinger.
Vissa av de svenska SS-soldaterna gjorde också karriär. Ragnar Linnér grundade Sveriges socionomers riksförbund och blev dess förste ordförande. Finansborgarrådet Hjalmar Mehr, av judisk börd, värvade honom till Stockholms stadshus ovetandes om hans bakgrund. Och i ett brev till sin förtvivlade hustru förklarar Stig Cederholm, som skapade figuren Åsa-Nisse, varför han försvunnit: Kära lilla Rutan [] nu är jag i Waffen SS, som ju, som du vet är världens bästa soldater.
SS-veteranerna har också fostrat unga rasister och nazister. Gustaf Ekström var med att grunda Sverigedemokraterna 1988. Då var han 81 år gammal. Erik Wallin gav en nazist i uppdrag att mörda författaren Stieg Larsson som avslöjat namn på svenskar som stridit i världens mest föraktade armé.

BOSSE SCHÖN har tidigare skrivit den internationellt uppmärksammade boken Svenskarna som stred för Hitler samt producerat en dokumentärserie för TV4 med samma titel.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hitlers svenska SS-soldater : brev och dagböcker. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket bra bok. har nu läst klart den 5/10-2014
    Urban Malm, 10 oktober 2014

    Bra skriven, lagom längd på styckena.
    Intressant fakta som jag ej visste tidigare.
    Bosse har även fått tillgång till personliga foton på svenska soldater!

Visa alla 1 recensioner

Bokvideo