Bakom fiendens linjer : den första finska fjärrpatrullen på Karelska näset sommaren 1941 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
322
Utgivningsdatum
2015-03-13
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Översättare
Heidi Granqvist
Originaltitel
Hyökkäyksen edellä - Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
596 g
SAB
Ka.54
ISBN
9789186597832
Bakom fiendens linjer : den första finska fjärrpatrullen på Karelska näset sommaren 1941 (inbunden)

Bakom fiendens linjer : den första finska fjärrpatrullen på Karelska näset sommaren 1941

(10 röster)
Inbunden Svenska, 2015-03-13

Slutsåld

När fortsättningskriget bröt ut var ett av Finlands mest angelägna mål att återerövra Karelska näset, som var ockuperat av Röda armén. Först ut bakom fiendens linjer där blev åtta unga män, från patrull Tolvanen, som vuxit upp på näset och väl kände till området. De återvände genom skogarna till sina hemtrakter - den här gången beväpnade med sabotageutrustning. Operationen blev en strategisk framgång, men männen pressades till sitt yttersta. Såväl värme som kyla och regn, och bristen på mat, plågade dem. Bara fem av dem återvände levande. Efter återkomsten intervjuades soldaterna för radion. Syftet var att använda den lyckade operationen som en del i krigspropagandan på hemmafronten, men intervjuerna kom aldrig att sändas - högkvarteret utfärdade publiceringsförbud och inspelningsbandet begravdes i radions arkiv under årtionden. Det visade sig att den historia som berättades var långt ifrån den perfekta propaganda som krigsledningen hade tänkt sig. Intervjuerna, tillsammans med omfattande arkivforskning, ligger till grund för denna spännande och sällsynta skildring av fortsättningskrigets början.

MIKKO PORVALI (f. 1980) arbetar i Finland som brottsutredare hos polisen och har även haft internationella uppdrag inom finska försvarsmakten samt skrivit för flera tidningar. På Fischer & Co har han tidigare utkommit med Bakom Röda arméns linjer.

Om Bakom Röda Arméns linjer:
"Närvarokänslan är stark. Man känner med personerna hur ont det måste ha gjort att få benet genomborrat av kulor och tvingas fortsätta utan möjlighet till smärtstillande [...] en unik bok som vittnar om krigets fasor men också om den speciella gemenskap som växer fram under särskilt besvärliga och förfärliga förhållanden."
Soldat & Teknik
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Bakom fiendens linjer : den första finska...