Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2010-08-30
Förlag
Gilla Böcker
Översättare
Gunnar Ardelius
Originaltitel
Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
Medarbetare
Bååth, Louise (form)
Dimensioner
185 x 128 x 14 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce
ISBN
9789186634018
Ju fortare jag går, desto mindre är jag (häftad)

Ju fortare jag går, desto mindre är jag

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2010-08-30

Slutsåld

Mathea umgås inte med andra människor. Det har hon aldrig gjort. Men på ålderns höst slår det henne - ingen kommer ens att märka när hon dör. Så hon bestämmer sig för att gå ut och möta världen, vilket tyvärr visare sig lättare sagt än gjort. Varje dag går Mathea till affären och köper sylt till sina smörgåsar. Eftersom hon inte längre är stark nog att själv få upp skruvlocket, tänker hon att hon ska be kassören om hjälp, bara med att öppna lite så att hon kan själv sen. Hela vägen fram till kassan tänker hon att hon ska det, och sen blir det inte så. Inte den dagen heller. Så hon går hem och ställer syltburken i skafferiet, bland de andra oöppnade syltburkarna.

Humoristiskt allvar och språklig uppfinnighet präglar denna hyllade roman, som även sålts till USA.

Kjersti Annesdatter Skomsvold är född 1979 och från Oslo. Hon mottog 2009 Tarjei Vesaas debutantpris och blev nominerad till Bokhandlerprisen och P2-lyssnarnas romanpris i Norge för "Ju fortare jag går, desto mindre är jag" som är hennes debutroman.

"Förbluffande debutarbete - diktning på svindlande nivå"
- Aftenposten

"En fruktansvärd, rolig bok om ensamheten och döden. Debutanten Skomsvold skriver smart och träffande, med stark intensitet i även de enklaste partier"
- Klassekampens bokmagasins favoriter 2009

"Skomsvold imponerar med en debutroman som är fruktansvärd och rolig på samma gång. Det är bra gjort att göra social ångest till en litterär fest. Det är ännu mer imponerande att göra det som en debutant."
- VG (5 av 5)

"Originellt och rörande"
- Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Recensioner i media

"En begåvad och rolig norsk debutroman om ensamhet och åldrande. Mathea Martinsen är gammal och så ensam att hon får en chock när någon frågar efter vägen. Vad är människan utan andra människor?Överraskande mycket."
DN, Lotta Olsson

Och BTJ recenserar: "Det är svårt att beskriva Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman utan att använda ordet tragikomisk. Den handlar om ensamhet och social ångest, samtidigt som döden hela tiden är närvarande. Det låter kanske inte så upplyftande, men här finns också en träffande och bitsk humor som gör detta till en riktig pärla i all sin enkelhet. /.../ De komiska inslagen gör att man skrattar högt flera gånger under läsningen. Jag läser gärna mer av Kersti Annesdatter Skomsvold, som fick Tarjei Vesaas Debutantpris 2009."
BTJ, Elin Johannesson

Bokvideo