Lagfäst Kungamakt under Högmedeltiden - En komparativ internnordisk studie (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
540
Utgivningsdatum
2016-11-24
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
244 x 168 x 45 mm
Vikt
1410 g
SAB
Oet
ISBN
9789186645090
Lagfäst Kungamakt under Högmedeltiden - En komparativ internnordisk studie (inbunden)

Lagfäst Kungamakt under Högmedeltiden - En komparativ internnordisk studie

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2016-11-24
439
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Denna bok behandlar lagregleringen av den expanderande kungamakten i det högmedeltida Danmark, Norge och Sverige ur ett komparativt perspektiv. Utifrån bevarat lagmaterial undersöks utvecklingen av kungamaktens rättsliga och militära befogenheter och funktioner i relation till tingsmenigheternas och kyrkans förändrade maktställning. Dessa statsrättsliga frågeställningar, som ägnats förhållandevis lite intresse under senare år, blir belysta utifrån den numera omfattande internationella forskningen om den medeltida statsbildningsprocessen i Europa.

Såväl danskt, norskt som svenskt lagmaterial ger uttryck för en påtaglig ökning av samhälleliga funktioner underställda en allt starkare kungamakt. Likväl framträder samtidigt betydande internordiska skillnader avseende såväl omfattningen av, som formerna för, den kungliga maktutövningen. Den lagreglerade kungamakten var, i de flesta avseenden, starkast och tidigast utvecklad i Norge och svagast och senast utvecklad i Sverige.

Studien visar att den allt mer centraliserade och institutionaliserade kungliga maktutövningen, som präglades av en ökad ensamrätt till bruket av legitimt våld, kan betraktas som uttryck för en pågående statsbildningsprocess. Lagregleringen av rättslig makt framstår som avsevärt viktigare för denna utveckling än regleringen av militär eller fiskal makt. Ett annat viktigt resultat är att kunglig exekutiv makt först uppträdde efter etableringen av dömande, och i många avseenden även lagstiftande, kunglig makt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lagfäst Kungamakt under Högmedeltiden - En komparativ internnordisk studie
  2. +
  3. I begynnelsen var dådet : talet och tystnaderna om våld mellan män  från 17

De som köpt den här boken har ofta också köpt I begynnelsen var dådet : talet och tystnaderna... av Christopher Collstedt (häftad).

Köp båda 2 för 638 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Lagfäst Kungamakt under Högmedeltiden - E...