Bild & Bubbla. 197 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Bild & Bubbla (del 197)
Antal sidor
121
Utgivningsdatum
2013-11-30
Upplaga
1
Förlag
Seriefrämjandet
Översättare
Hanna Strömberg
Medarbetare
Zimmerman, Jesper (förf.) / Storn, Thomas (förf.) / Rinaldo, Bengt (förf.) / Hasnes, Geir (förf.) / Mani, Jamil (förf.) / Mani, Jamil (förf.) / Hallin, Jakob (form)
Illustratör/Fotograf
Bertil Almqvist, Harold Foster, Sten Rinaldo
Dimensioner
225 x 225 x 9 mm
Vikt
392 g
SAB
G.05(p)
ISBN
9789186667320

Bild & Bubbla. 197

Häftad,  Svenska, 2013-11-30
128
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Bild & Bubbla 197 firar vi att Svenskt Seriearkiv fyller tio år och presenterar ett specialnummer med artiklar, intervjuer och recensioner om och kring den svenska seriehistorien. Läs om den klassiska svenska strippserien »BaBa«, om svenska flickserietidningar, om reklam i serieform med mera. Och i bildbilagan presenterar vi det allra mest intressanta från arkivet.

Seriearkivet läser: Vi har inbjudit gruppen för Svenskt Seriearkiv att dela med sig av vad de läser just nu för att få en inblick i såväl aktuella som historiska böcker.

Aktuellt: Barna Hedenhös och Boken om Bertila. Bertil Almqvist och hans serie-/bilderböcker om Barna Hedenhös är aktuella med återutgivning, bok om skaparen samt som tema för årets julkalender i SVT.

Vicky, Jackie, Wendy - serietidningar för tjejer genom tiderna. Serietidningar som tydligt vänder sig till en ung kvinnlig läsekrets har ofta förbigåtts i historieskrivningen. I denna artikel sammanfattar artikelförfattaren för första gången denna undanskymda del av den svenska seriekulturen.

Arf Geoffrey - krönikör för kungariket Thule eller Hur jag fixade happy end i Prins Valiant-serien. Serien Prins Valiant är en av världens äldsta äventyrsserier, och de som växte upp med dess överdådiga färgsidor i veckopressen under första halvan av 1900-talet kan ofta vittna om seriens trollbindande kraft. Artikelförfattaren Sven Lagerström var med på den tiden och har behållit sin fascination inför serien.

Reklamserier och seriereklam - påverkan på gott och ont i tecknade serier. Ebbe Zetterstad, legendarisk svensk förlagschef, redaktör och manusförfattare, har skärskådat kombinationen av konstformen serier och reklam och berättar om dess utveckling under större delen av 1900-talet.

Svenskt Seriearkiv 10 år - var vi står idag och vart vi är på väg. Svenskt Seriearkiv är idag ett av norra Europas största arkiv för konstformen tecknade serier, och vi har bara börjat. Så här tio år efter arkivets blygsamma start 2003 är det dags att stanna upp och fundera över vad som åstadkommits, och vad vi har framför oss.

Svenskt Seriearkiv - serieoriginal, trycksaker och mer. Arkivarie Thomas Storn har plockat fram godbitarna ur Svenskt Seriearkiv och presenterar dem i detta nummers bildbilaga, med allt från riktigt gamla serieoriginal till kvittot från när Charlie Christensen köpte Arne Ankas lösnäbb.

Seriereportage: Ett besök på Seriearkivet. Serieskaparen Jamil Mani åkte till Svenskt Seriearkiv med medarbetare från Seriefrämjandets kansli, och har skapat en fotoserie om upplevelserna.

BaBa och min pappa - biografi över en föregångare inom den svenska seriekulturen. Strippserien BaBa är unik i den svenska seriehistorien och en av de mest framgångsrika svenska serierna utomlands någonsin. Serieskaparen Sven Rinaldos son Bengt Rinaldo berättar om sin far och han verk.

BaBa - en okänd juvel i den svenska seriehistorien. BaBa är en föregångare på många plan, inte minst för sin positiva skildring av en kvinnlig, färgad huvudperson i en strippserie från första halvan av 1900-talet. Historikern Fredrik Strömberg funderar över seriens betydelse.

Recension: Innan bilderna bleknar. Sveriges seriehistorias nestor, Sture Hegerfors, har skrivit en bok om sin tid som ambassadör för konstformen tecknade serier, med Svenska Serieakademin, Adamsonpriset, utställningar med mera.

Recension: Donald-landet. Norrmannen Qyvind Holen har skrivit en bok om hur tidningen Kalle Anka & C:o har påverkat nationen Norge, hur serierna har genomsyrat ett antal generationer av norrmän och satt sina spår i de mest oväntade platser.

Föreningsnytt: Framtidens seriearkiv. Seriefrämjandet driver just nu ett projekt som firar svenskt Seriearkivs tioårsjublieum och samtidigt blickar både bakåt och framåt i tiden. Det blir utställningar, konferenser, föreläsningar, nya trycksaker med mera.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bild & Bubbla. 197
  2. +
  3. Bild & Bubbla. 221

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bild & Bubbla. 221 av Stef Gains, Jan Hoff, Håkan Storsaeter, Jet Svärd, David Haglund (häftad).

Köp båda 2 för 247 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »