Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
400
Utgivningsdatum
2013-06-11
Upplaga
1
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
226 g
SAB
Oer-cz Quick, Thomas
ISBN
9789186675509
Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare (pocket)

Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare

(56 röster)  |  Läs 15 recensioner
Pocket Svenska, 2013-06-11
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Journalisten Hannes Råstam träffar Sture Bergwall, som är Thomas Quicks egentliga namn, första gången 2008. Det blir början på hans gedigna arbete om fallet Thomas Quick. Han vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter.

Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades. Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlades till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte begått. Samtidigt som de verkliga mördarna går fria.

Fallet Thomas Quickär en rasande uppgörelse med det svenska rättsväsendet. Med förord av Leif GW Persson och efterord av Mattias Göransson.

Betyg: 5 av 5
Magnus Utvik,Gomorron Sverige

"En journalistisk milstolpe."
Sydsvenskan

"Spännande som en bra deckare."
Expressen

"Som journalistiskt testamente är det ett mästarprov."
SvD

"Hans reportage lever, hans bok kommer att bli läst av många."
Dagens Nyheter


"Den är journalistik av allra bästa sort, den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig."
Borlänge Tidning
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant, men.......
  Lotta, 2 december 2018

  En mycket välskriven och intressant bok som bygger på ett noga genomgånget material. Jag, som har arbetat inom rättsväsendet i över 30 år, manar dock till stor försiktighet när det gäller vilka slutsatser som ska dras av det som kommer fram i boken. Hannes Råstams tydliga utgångspunkt har varit att polis, åklagare och domstol har drivits av en VILJA att Thomas Quick skulle dömas för brott, trots att man visste eller i vart fall misstänkte att hans erkännanden var felaktiga. Så har naturligtvi... Läs hela recensionen

 2. Mycket läsvärd!
  Clarie (Köping), 18 augusti 2015

  Väldigt intressant att få reda på vilka grunder som "seriemördaren" skapades. Hittills har jag ju bara läst vad medierna skrivit. Om detta är sant så är det en rättsskandal! Då borde ju tingsrätter, domstolar mm ställas till svars på något sätt.

 3. Grävande

  Tänk om bråkdelen av journalistkåren hade Råstams inställning till yrket! Då skulle mycket av den korruption och inkompetens som ändå förekommer i Sverige komma upp i ljuset.

 4. Århundradets journalistgärning
  Sten Andersson (Örebro), 14 mars 2014

  Hur stor denna skandal som Råstam var först med att avslöja har vi ännu inte förstått. Att den perverse Sven Å Christianson, den fege Klas Borgström och de andra fortfarande har kvar sina tjänster säger något om hur vi ser på ansvar i Sverige.

 5. Bokus betygsskala räcker inte!
  Gösta Harald Skölving, 31 januari 2014

  Hannes Råstam har skrivit decenniets bästa bok. Det var länge sedan jag läste en bok och blev så förbannad och upprörd! Samtidigt skrämd, har detta verkligen hänt i det trygga Sverige? Med eftertanke inser jag att de flesta "figuranterna" i dramat numera är pensionärer och kanske inte kan åstadkomma mer förvirring och vansinniga slutsatser...
  Harald Skölving

 6. Oerhört viktig journalistisk insats. Råstams...
  Petter , 3 januari 2014

  Oerhört viktig journalistisk insats. Råstams noggrannhet, outtröttlighet i researchatbetet, och lojalitet mot fakta och rimliga slutsatser gör att berättelsen om Quick/Bergwall får en extra tyngd.

 7. Tankeväckande läsning om svenskt flockbeteende och ett...
  Peo, 31 december 2013

  Tankeväckande läsning om svenskt flockbeteende och ett exempel på svensk rättssäkerhet. Rättsfallet Thomas Quick manar till eftertanke. Samtidigt skriver Hannes Råstam på ett fängslande sätt, som en deckare, jag sträckläste. Rekommenderas varmt.

 8. Det är en spännande och välskriven skildring av...
  Sten-Arne Thoren, 23 december 2013

  Det är en spännande och välskriven skildring av förmodligen den största rättsskandalen i svensk rättshistoria. Den är verkligen en bok att rekommendera, att den är verklig gör den ännu bättre.

 9. När verkligheten överträffar dikten - ingen...
  Maria Nyström, 19 augusti 2013

  När verkligheten överträffar dikten - ingen kriminalförfattare hade kunnat hitta på en så infernalisk intrig med så inkompetenta myndighetspersoner. Initierad, välskriven, nödvändig. Måste läsas!

 10. En av de mest angelägna böcker jag har läst. En...
  Harald, 15 augusti 2013

  En av de mest angelägna böcker jag har läst. En rättsskandal och dessutom en vårdskandal - båda utan dess like. Dessutom är den utomordentligt välskriven.

 11. Bra språk, det märks att en journalist skrivit...
  Ulle Lönegren, 13 augusti 2013

  Bra språk, det märks att en journalist skrivit eftersom det flyter på. Imponerande grävande insats av Hannes Råstam och upprörande hur polisutredningar kan gå till.

 12. Fantastiskt välskriven och spännande bok. Hannes...
  Maran, 3 augusti 2013

  Fantastiskt välskriven och spännande bok. Hannes Råstams envisa kamp för rättvisan har än en gång givit resultat. Skrämmande att vårt rättsväsende kan fungera på det här sättet. Makthungriga företrädare som tillåts att härja fritt och kommer undan med att klättra i karriären.

 13. Boken var väldigt välskriven och inte överdriven i sin...
  Eva Palmkvist, 1 augusti 2013

  Boken var väldigt välskriven och inte överdriven i sin framtoning. Hannes Råstam måste ha varit mycket kunnig inom juridik och kriminalteknik.

 14. Synnerligen intressant läsning vad gäller hur man inom...
  Moni, 18 juli 2013

  Synnerligen intressant läsning vad gäller hur man inom psykiatrin och polisväsenten kan manipulera människor och händelser. Samtidigt är det en skrämmande läsning om vad som kan hända en psykiskt sjuk människa som inte har förmågan att själv kunna göra sig hörd, utan helt och hållet får förlita sig på "experter".

 15. Jag var skeptisk först - det hade skrivits och talats...
  Per-Erik Åbom, 17 juli 2013

  Jag var skeptisk först - det hade skrivits och talats så mycket om denna bok - men från första sidan fängslades jag av den. Den är definitivt mer spännande än den bästa deckare, otroligt initierad och så genant avslöjande av alla de aktörer som "hjälpt" Tomas Quick - med lugnande tabletter i mängder, med ledande frågor så att han till sist skulle ta sig fram till de förhörsledare och andra önskade att han skulle säga - varefter de uppenbarligen vinklade det sagda och all denna "psykologi" som... Läs hela recensionen

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Hannes Råstam

 • Quick. Il caso del serial killer sbagliato

  Hannes Råstam

  Nel 1992, durante una seduta di psicoterapia nel manicomio criminale di Säter, in Svezia, Thomas Quick dichiara di aver ucciso un ragazzino di undici anni. Comincia così una confessione lunga un decennio: uno dopo l'altro, Quick si attribuisc...

Bloggat om Fallet Thomas Quick : att skapa en seriem...