Ekon i Husaby (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie (del 114)
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2022-07-14
Upplaga
2
Förlag
Skara stiftshistoriska sällskap
ISBN
9789186681593
Ekon i Husaby (inbunden)

Ekon i Husaby

Inbunden Svenska, 2022-07-14
228
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Olov Skötkonungs dop i Husaby var en symbolhandling av enorm betydelse för framtiden. Grunden lades för ett helt nytt samhälle där den gamla järnåldersbebyggelsen med enstaka gårdar och små byar fördes samman i socknar med gemensam kultplats, ny relation till det gudomliga, nya riter vid de stora händelserna i livet, en gemensam viloplats för de avlidna och ett nytt namnskick.
Husaby var på 1000-talet ett centrum i svensk historia och svensk kyrkohistoria. Olov Skötkonung döptes här, den förste kung som döptes i Sverige. Sveriges förste biskop fick sitt säte här med stav och stol. Han kom enligt traditionen från York i norra England. En biskopskyrka byggdes på platsen nära dopet och den gård kungen skänkte biskopen.
Husaby ingick i den kulturkrets som normännen skapat runt Nordsjön sedan början på 800-talet. Husaby med omnejd uppvisar tydliga tecken på det tidiga sambandet mellan engelskt och irländskt kyrkoliv och det trosliv som utvecklades på Kålland efter kungadopet.
Bengt Wadensjö är född i södra Västergötland, i det medeltida Skarastiftet, är docent i kyrkohistoria i Uppsala och var under sexton år biskop i Karlstads stift. Han presenterar här en personlig tolkning av ekon från kristnandet i Husaby med omnejd.
Nu utkommer efter tretton år en andra bearbetad upplaga av Ekon i Husaby genom Skara stiftshistoriska sällskapet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ekon i Husaby
  2. +
  3. Tillsammans: Damsällskapet Concordia i Uppsala 100 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans: Damsällskapet Concordia i Uppsala ... av Carina Burman, Britt-Inger Johansson, Birgitta Meurling (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Wadensjö