Med rötter på Österlen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2016-04-01
Upplaga
1
Förlag
Breakwater Publishing
Dimensioner
297 x 211 x 18 mm
Vikt
1269 g
ISBN
9789186687359
Med rötter på Österlen (häftad)

Med rötter på Österlen

Häftad Svenska, 2016-04-01
251
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kjell Håkansson flyttar snabbt tillbaka till sina anfäder på 15- och 1600-talet och följer dem och deras avkomma fram till nutid. Han är inte släkt med kungar, adelsmän eller höga militärer. Men han undrar vad som hände med ryttarna i Karl XII:s armé vid Poltava, Bender och Fredriksten? Och gav Karl X Gustav bort kvarnen till Fredrik III:s hovnarr? Var han verkligen anfadern, möllaren på Hvide Möll?

De flesta av anfäderna stod med fötterna djupt i Österlens mylla. Men hur gick det till, när arrendatorer och statare under högadliga slottsherrar blev självägande bönder? Skåne var från början varken svenskt eller danskt. Skånska kungar valdes vid ting i Uppåkra av regionala herremän, jarlar. Hur kom de att fogas in i den danska provinsen Skåneland? Hade skåningarna forfarande varit danskar om inte Karl XI i sista stund lyckats segra i slaget vid Lund? Följ med på resan när Skåne fördanskades och försvenskades! Vad vore en bok om Österlen utan berättelser om sjöfarten?

Vi får följa hur Vitemölla blev en del av det Österlenska undret när sjövana fiskare blev duktiga sjömän och skickliga redare för segelfartyg. Som omväxling berättar en kvinna, farfadern Johans Olga, om livet i ett sjömansäktenskap. Kronan på verket blir den unika redovisningen av partrederierna för motorfartyg i östersjöfart i Simrishamn efter andra världskriget. »Att vara svensk eller dansk det är frågan« som ställs inledningsvis. Resan genom förfädernas Österlen och en analys av hans eget DNA bildar bakgrund till svaret.
Är du intresserad av att få veta?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Med rötter på Österlen
  2. +
  3. Sapiens : en kort historik över mänskligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sapiens : en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari (häftad).

Köp båda 2 för 450 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kjell Håkansson

Bloggat om Med rötter på Österlen