Eriksberg : ett storvarv och dess fartyg (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
499
Utgivningsdatum
2019-09-19
Upplaga
1
Förlag
Breakwater Publishing
Medarbetare
Pettersson, Sebastian (form) / Olausson, Johanna (form)
Dimensioner
307 x 245 x 36 mm
Vikt
2474 g
SAB
Qz Eriksbergs mekaniska verkstad,Prca:kc.5
ISBN
9789186687557
Eriksberg : ett storvarv och dess fartyg (inbunden)

Eriksberg : ett storvarv och dess fartyg

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-09-19
395
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Boken beskriver inte bara Eriksbergs historia, utan även historien om vart och ett av de över 600 fartyg som byggdes på varvet: från små nitade bogserbåtar med ångmaskin till enorma turbindrivna supertankers vars storlek överträffade Nya Ullevi. Här finns berättelsen om båten som blev fånge i Röda Havet under Suezkrisen, och båten som gick av på mitten två gånger och till slut lappades ihop med att annat halvt Eriksbergsbygge. Om båten som fick en lösnäsa och om den som sänkte ett annat fartyg under sin stapelavlöpning. Om fascinerande krigstidsöden och spektakulära ombyggnader, om båtar som gjorde sina ägare lyckliga och fartyg som ruinerade sina redare. Om kampen att kunna förse en omättlig kundkrets med tillräckligt med fartyg i goda tider, alternativt kunna leverera ett fartyg till en ägare som inte längre vill ha det när konjunkturen är i botten.

Historien om Eriksbergs varv är historien om över 100 år av uppgång och fem år av fall. När Eriksberg står på sin topp i mitten av 1970-talet sysselsätter man över 6 000 anställda och är ett storvarv i internationell klass; när 1980-talet inträder existerar varvet inte längre. Man har överlevt världskrig, konjunkturer och depressioner för att uppleva sina mest turbulenta år på 1970-talet. Men Eriksbergs historia är också historien om politisk omvälvning, prestige och den kanske mest utstuderade och mångfacetterade kris en bransch utsatts för. I boken framkommer nya rön till varför den svenska varvsindustrin, en gång en av våra största industrigrenar, kunde helt försvinna på så kort tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Eriksberg : ett storvarv och dess fartyg
  2. +
  3. Adrenalina : mina okända berättelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Adrenalina : mina okända berättelser av Zlatan Ibrahimovic, Luigi Garlando (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Eriksberg : ett storvarv och dess fartyg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Torpet
    Bertil Erling Hallén, 23 januari 2020

    Har ej hunnit läsa hela boken, men för oss som jobbat Torpet (Eriksberg) så är det som en uppslagsbok. Jag hade Serbier här på besök och de var intresserade av varvet och då var det bra att titta i boken för att de skulle få en förståelse av storleken på varvet och hur vi jobbade.

Visa alla 1 recensioner