Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2012-11-23
Upplaga
1
Förlag
Roos & Tegner
Medarbetare
Mårtensson, Benny (form)
Dimensioner
179 x 110 x 18 mm
Vikt
162 g
SAB
Kt,G.092
ISBN
9789186691318
Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev (pocket)

Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2012-11-23
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Kalle Linds storsäljare Proggiga Barnböcker därför blev vi som vi blev kommer nu som pocket med tre helt nyskrivna kapitel. Boken är en nostalgitripp för den som var med, och helt bisarr för den som inte var det. Pocketupplagan innehåller tre helt nya kapitel med ännu fler exempel på tidstypisk barnlitteratur. Här möter vi de vänstervridna teveprogrammen, barndikterna om Kinas storhet och fotoböckerna om järnarbetare och sjukvård.

Det var alldeles nyss och så fruktansvärt länge sen: 1970-talet. De som växte upp då fick lära sig att det fanns något som heter u-länder, att det är rätt att göra uppror och hur det går till när mamma och pappa gör ett småsyskon. I böcker, på skivor, i teveprogram berättade snälla vuxna allt barnen behövde veta för att rätt rustade möta revolutionen.
Det blev inte riktigt som de förutspådde, men de där böckerna har legat kvar i dem som var barn då och poppat upp i minnet när de varit som minst förberedda: Ola som hamnar på sjukhus, Lasses farfar som dör, pojken med guldbyxorna, fattigflickan Graciela i Ecuador, mamman och pappan som gjorde arbetsbyte. Och många fler.

I Proggiga barnböcker har författaren Kalle Lind samlat ihop de mest politiska, de mest udda, de mest spektakulära, de roligaste, de tråkigaste och de allra underligaste barn- och ungdomsböckerna från sjuttiotalets hyllningsdikter (19691982). Personligt, initierat och komiskt kommenterar han dem, placerar in dem i tiden och försöker förstå varför det som var så självklart då känns så avvikande nu.

NÅGRA RÖSTER OM BOKEN:

Ja, rolig är han också. Humorn biter till, både här och där, kärleksfullt eller dräpande, ironi och gapskratt. Proggiga barnböcker håller mer än titeln lovar [] Och sällan har jag läst något så bra och nyanserat om 70-talets proggmusik som skildringen av Nationalteaterns försök att göra Kalle och andra ungar till kommunister."
Kvällsposten

Kalle Lind gör lite av varje. Med fantastiska exempel beskriver han sjuttiotalets barnlitteratur och alla dess ideologiska program, dess oändliga tro på barnets intellektuella förmåga, dess allvar och dess humor.
Sydsvenskan

Proggiga barnböcker är en dråplig, underhållande och ibland rent rörande bok som säkerligen blir en fin present både till dem som var med och till oss andra nyfikna.
Dagens bok
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Underhållande tidsresa
  Martinsson, 14 september 2016

  Kalle Linds personliga stil gör boken mycket underhållande. Författarens tankar och formuleringar är högst subjektiva även om det svårt att säga emot när "bevisen" exemplifieras ständigt med citat och bilder ur böckerna.
  Vore intressant att veta om någon med en helt annan politisk uppfattning tycker om boken än den jag själv har (och som till största delen överensstämmer med Linds).
  Ett massivt arbete på ett sätt som säkert hade kunnat utvecklas till en regelrätt forskning. För det har den väl inte blivit? Än ;)

 2. En rolig bok om en inte alltid rolig tid
  Patrik, 5 oktober 2015

  Kalle Lind upptäckte jag för bara drygt ett år sedan och har hunnit köra igenom ett antal av hans böcker. Han är ett säkert kort när jag behöver ett skratt. Jag gillar verkligen hans sarkastiska nålstick och ibland raljanta ton. Inte minst i de böcker som handlar om makthavare. Men det är nog ganska mänskligt att gilla att gissla makten.

 3. Rolig
  Dablo82, 12 juni 2015

  Helt klart en kul bok men jag tror att man får ut mycket mer av den om man faktiskt upplevde 70-talet. men som sagt läsvärd även för yngre läsare

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Proggiga barnböcker : därför blev vi som ...