Kärnkraft : himmel och helvete (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2014-04-16
Upplaga
1
Förlag
Heidruns Förlag
Medarbetare
Elmquist, Gösta (foto)
Dimensioner
210 x 130 x 15 mm
Vikt
381 g
SAB
P.086
ISBN
9789186699246
Kärnkraft : himmel och helvete (häftad)

Kärnkraft : himmel och helvete

Häftad, Svenska, 2014-04-16

Slutsåld

Inte ens två av 26 kommuner i de tre kärnkraftslänen har en beredskapsplan för kärnkraftsolyckor. Trots allvarlig kritik från Riksrevisionen nonchaleras risken för en katastrof och nämns inte ens i kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser.
I "Kärnkraft - himmel och helvete" beskrivs också hur svenska samer fortfarande tvingas stödutfodra renar, strålningsskadat kött kasseras, jägare helkroppsscannas och svampskogar är smittade.

Cancerfallen kan ha ökat i de värst drabbade områdena i norra Sverige. Det visade överläkare Martin Tondel i en doktorsavhandling 2007. I forskarkretsar väckte avhandlingen stor uppmärksamhet. Men när Tondel ville få stöd för uppföljningsstudier tog det stopp. Inte en enda forskningsfond ville bidra med pengar.
Men om svenska myndigheter inte är intresserade är nyfikenheten desto större i Japan. Tondels forskningsstudier är publicerade och japanska forskare jämför situationen efter Fukushima med Tondels svenska resultat efter Tjernobyl.

Vad är sant? 28 döda eller 985 000? Så stor är skillnaden i forskarnas bedömning av följderna efter Tjernobyl. Den politiserade forskningen och den motsägelsefulla rapporteringen har fått EU att sätta ner foten. Kommissionen har godkänt en oberoende långtidsstudie för att en gång för alla få fram trovärdig information om vad som egentligen har hänt. Beslutet är en svidande kritik mot FNs atomenergiorgan IAEA och WHO som under alla år mött stark kritik för ensidig och ofullständig belysning av följderna efter kärnkraftskatastroferna.

Författarna till boken Kärnkraft himmel och helvete, Bo Levin och Gösta Elmquist, har på plats följt utvecklingen av världens två mest omfattande kärnkraftsolyckor. De har träffat forskare och drabbade i Japan, Ukraina, Vitryssland och Sverige.
-Vårt mål är att så neutralt som möjligt beskriva dagens situation och låta några av de främsta forskarna redogöra för sina uppfattningar om världens energiproblem.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kärnkraft : himmel och helvete