Norrsken över Kloster Pub (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
80
Utgivningsdatum
2015-06-16
Upplaga
1
Förlag
Heidruns Förlag
Dimensioner
210 x 130 x 5 mm
Vikt
122 g
SAB
Hc
ISBN
9789186699369
Norrsken över Kloster Pub (häftad)

Norrsken över Kloster Pub

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2015-06-16

Slutsåld

Norrsken över Kloster Pub är en samling berättelser från dels Norrbotten, med dess flerkulturella historia, dels från ett samtida Stockholm utifrån ett djupt personligt perspektiv. Det handlar både om en sorts kulturell rotlöshet och ett existentiellt sökande och dessa båda teman uttrycks på ett starkt och säreget språk.

De norrbottniska avsnitten är kärnfullt och målande utförda medan den tillbytta stockholmsmiljön ger mera upphov än realiserande av huvudpersonens längtan efter ett rikt, kärleksfullt liv.
Tack vare Teofilussons skarpa språk och vildsinta associeringsförmåga blir denna till sidantalet tunna bok ett tungt personligt dokument över hur det är att leva här och nu med en ryggsäck fylld av förfluten och kollektiv erfarenhet.
Per Teofilusson:
"Jag vill berätta om hur det kan vara att tillhöra den första generationen med rötter i Tornedalen som blivit utan sitt hemspråk. Språket är ju en nyckel till kulturen, till berättelserna, sångerna och skämten; en för mig förlorad kultur som jag av nödtvång och lust kramar fragment ur; flarn och stickor av vad jag har sett under min uppväxt och av sådant jag hört vid köksbord i Nedre Soppero eller Karesuando (de få gånger man vände sig till mig och talade svenska); och inte minst från mamma och pappa i bil alla de där långa milen mellan byarna."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Norrsken över Kloster Pub. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Äntligen en strålkastare på nordligaste lappland
    Gunilla , 6 januari 2016

    Äntligen kan man läsa om hur krockar i kulturer går genom generationer. Hur barnbarnet påverkas av att någon inte fått använda sitt modersmål i skolan. Om hur minoriteter i vårat eget land blir invandrare fast de redan bor i området. Hur otroligt långt detta land är och hur otroligt olika vi människor kan vara beroende på var, och hur, vi vuxit upp.
    Ser fram emot fler berättelser från mien-kieli-land!!

Visa alla 1 recensioner