Blattejävlar! (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
234
Utgivningsdatum
2013-02-11
Upplaga
1
Förlag
Rámus Förlag
Översättare
Sophie Sköld
Originaltitel
Cefurji raus!
Medarbetare
Andersson, Thomas (form)
Dimensioner
200 x 135 x 28 mm
Vikt
460 g
SAB
Hce
ISBN
9789186703141
Blattejävlar! (inbunden)

Blattejävlar!

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-02-11
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Blattejävlar! är en underhållande, dråplig men också drabbande och obehaglig skildring om Ljubljanaförorten Fuzine och den hopplösa situationen för de invandrare med ursprung i Bosnien och Serbien som bor där, de som en gång tillhörde samma land.

Vi får följa Marko Dordics lakoniska iakttagelser av vardagen i området och Ljubljana. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar och den lika olikheten, de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan att det man kan lyckas med när samhället redan satt sig till doms över en är på basketplanen eller att sätta eld på sophuset i bostadsområdet.

"Alla länder har sina blattar", har författaren Goran Vojnovic sagt och händelserna och ämnena i boken känns igen från diskussioner och problem även i Sverige. Någon uttryckte att boken var som Zlatans självbiografi om det hade gått galet för Zlatan och han inte hade blivit fotbollsproffs. Det bör dock tilläggas att Vojnovic är roligare, en humor som dock inte alla lyckats uppfatta. När boken först utkom anmäldes Vojnovic för förtal av den slovenska polisen, som boken driver hejdlöst med och vars slentrianmässiga misshandel av invandrade också beskrivs. Efter stor uppmärksamhet runtom i Europa (bland annat på Kulturnyheterna) friades Vojnovic från misstanke.

I Slovenien blev Blattejävlar! en omedelbar succé och tilldelades verkligen alla litterära priser som går att vinna. Den har tryckts om fem gånger och en teatergrupp omvandlade också texten till en monolog som spelats inför fulla hus sedan dess. 2010 var boken den tredje mest lästa i Sydöst- och Centraleuropa, etta och tvåa var två titlar av Stieg Larsson.

Goran Vojnovic är född 1980 i Ljubljana, där han också är bosatt. Han har studerat vid filmskolan i Ljubljana och har belönats med såväl Sarajevo filmfestivals kortfilmspris som nominerats till European Film Academy Short Film Award. 2010 hade hans första långfilm Piran/Pirano premiär.

När Blattejävlar! utkom i Sverige hyllades den av såväl kritiker som läsare och Vojnovic syntes i TV, radio och tidningar. Hösten 2013 hade också Vojnovics filmatisering av romanen premiär.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blattejävlar!
 2. +
 3. Jugoslavien, mitt hemland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jugoslavien, mitt hemland av Goran Vojnovic (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Blattejävlar!. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bok full med svordomar och könsord. En bok smockad...

  En bok full med svordomar och könsord.
  En bok smockad med galna och idiotiska beteende.
  En bok som jag höll på att slänga ifrån mig efter 2 sidor.
  En bra bok!
  Den handlar om ett gäng killar i en förort till Ljubliana i Slovenien.
  Den handlar om deras frustration över allt dumt i deras samhälle.
  De är blattar (kommer från övriga fd Jugoslavien), de har inget jobb, de bor på 14 våningen i ett sterilt höghus, de dricker, de ställer till med djävelstyg.
  Läs boken och försök förstå varför det blir som det blir.

 2. Det skulle kunna ha varit en berättelse om en...
  Robert Strgar, 29 april 2013

  Det skulle kunna ha varit en berättelse om en tonårskille från Rosengård i Malmö eller från Rinkeby i Stockholm - eller, för den delen, från någon av förorterna i Paris, Berlin eller Köpenhamn. Det är en berättelse om Marko, som bor i den invandrartäta förorten Fuzine i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Marko har bosnienserbiska rötter och föräldrarna arbetskraftsinvandrade till republiken då denna fortfarande var en del av federationen Jugoslavien. Historien har ett högt tempo och framkallar e... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Goran Vojnovic