Springa (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
142
Utgivningsdatum
2016-08-31
Upplaga
1
Förlag
Rámus Förlag
Översättare
Christina Norrman
Originaltitel
Courir
Medarbetare
Andersson, Thomas (form)
Dimensioner
154 x 112 x 17 mm
Vikt
188 g
SAB
Rbz Zátopek, Emil
ISBN
9789186703523

Springa

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2016-08-31
169
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det tjeckiska lokomotivet, världens bäste löpare genom tiderna, Emil Zátopek tog tre OS-guld i Helsingfors 1952. Jean Echenoz skildrar Zátopeks liv med Sovjet och kalla kriget som bakgrund, där Zátopek snart utnyttjas och kontrolleras av den stalinistiska statsapparaten. På sitt karaktäristiska sätt, lika elegant som lekfullt, berättar Echenoz om en långdistanslöpares uppgång och fall.

Springa blev en bästsäljare i Frankrike när den kom ut, och följer Zátopek från arbetet på skofabriken, via de interna löpartävlingarna (som Zátopek först motvilligt deltar i) mot hans nyvunna intresse av att undersöka kroppen och dess begränsningar genom långdistanslöpning. Zátopek utvecklar sina egna träningsmetoder, uppfinner bland annat spurten, och utvecklas till att bli en världsstjärna. Hans tre OS-guld i Helsingfors 1952 är fortfarande oöverträffat. När hans karriär tycks närma sig den absoluta toppen måste han möta den alltmer kontrollerande och totalitära sovjetstyrda regimen.

Springa är en vacker bok, fylld av samtidshistoria, individens förhållande till kollektivet, och människans undersökningar av sina fysiska begränsningar. En fascinerande biografi om en av världens bästa löpare och tillika ett dokument över efterkrigstidens Europa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Springa
  2. +
  3. Staffan Tapper. En rundvandring i mitt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Staffan Tapper. En rundvandring i mitt liv av Staffan Tapper, Micke Sjöblom (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jean Echenoz