Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2011-09-01
Förlag
2244
Översättare
Jeana Jarlsbo
Originaltitel
Viata Începe Vineri
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
185 x 140 x 20 mm
Vikt
300 g
ISBN
9789186729004
Livet börjar på fredag (häftad)

Livet börjar på fredag

Häftad, Svenska, 2011-09-01

Slutsåld

En man vaknar till liv i en snöig skog i utkanten av Bukarest. Han verkar inte minnas något om sig själv eller så vill han kanske inte berätta. Det är sista dagarna av 1897 och Bukarestborna vet inte vad de ska tro om mannens konstiga, färgade skor och hans brist på etikett. Är han brottsling, är han utlänning, har han fallit från himlen? Har han någon koppling till årets mest omtalade duell, till en nerlagd kyrkas försvunna skatter, till en ung adelsman som hittats skottskadad i samma skog? Eller är han snarare kopplad till det som ännu inte skett?

Det är frågor som intresserar hela staden, men ännu mer intresserar man sig för det annalkande året och vad det kommer att föra med sig. Finns det en chans att man ska kunna bota tuberkulos, landa på månen eller åtminstone avskaffa duellerandet, för att inte tala om kvinnornas största plåga - korsetten? Bukarest år 1897 är en stad fylld med människor som tror på att allt är möjligt. Rumänien har nyligen erkänts som stat, huvudstaden har fyllts med parisiska byggnader, man har uppfunnit telefonen och glödlampan och dessutom har Röntgen upptäckt en mystisk stråle som visar insidan av människokroppen. Och så har man tidningar, där man snabbt kan ta reda på alla världens under.

Livet börjar på fredag är en roman som handlar lika mycket om det förflutna som om framtiden, från en författare som gillar leken med tiden.

Med förord av Mircea Cartarescu
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »