Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2012-04-19
Förlag
2244
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
Denkwürdigkeiten eines Antisemiten
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
220 x 140 x 26 mm
Vikt
500 g
SAB
Hce
ISBN
9789186729066
En antisemits memoarer : en roman i fem berättelser (inbunden)

En antisemits memoarer : en roman i fem berättelser

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2012-04-19

Slutsåld

En underhållande, uppsluppen och samtidigt djupt frånstötande bok.

En antisemits memoarer väver samman fem långa självbiografiska berättelser, som belyser några av de fördomar och förutsättningar som ledde fram till andra världskriget och de nationella, sociala och mänskliga katastrofer som detta innebar.

Gregor von Rezzori, född 1914, kommer från en adelsfamilj i Bukovina (gränstrakterna mellan nuvarande Rumänien och Ukraina) i det dåvarande österrikisk-ungerska kejsarriket och i dessa fem psykologiskt skarpt laddade berättelser, som utspelas i Bukovina, Bukarest, Wien och Rom, återbesöker han sitt förflutna, från de tidiga ungdomsåren till dess att han är en medelålders man, en period som råkar sammanfalla med 1900-talets svartaste år.

Det som är det centrala i varje episod, det som upptar berättaren mest, är hans förhållande till judarna. Han är inte nazist. Han är snarare opolitisk, oskuldsfull, kosmopolitisk. Han har judiska vänner och judiska älskarinnor, och deras judiskhet är något som aldrig upphör att fascinera honom. Det som djupast utmärker hans liv är kanske just den märkliga blandning av attraktion och motvilja som han känner inför denna förbjudna, åtrådda, ofrånkomliga, imaginära judiskhet. Och det är samtidigt detta som gör honom blind för - och medskyldig till - hans egen tids fruktansvärda händelser.

Gregor von Rezzori skrev på tyska. En antisemits memoarer utkom 1979 och räknas idag som en modern klassiker inom den tyskspråkiga litteraturen. "En underhållande, nästan uppsluppen och samtidigt djupt frånstötande bok, som saknar motstycke i den tyska efterkrigslitteraturen", som Peter Nádas skriver i sitt förord.

"Det är en bok skriven med elegans, ironi och humor, allt med en djupt allvarlig underton. Den mångkulturella mellaneuropeiska värld som kom att slås sönder av världskrig och diktaturer har sällan blivit så livfullt skildrad. Boken har redan fått status som en internationell klassiker och att den nu kommit i en välgjord översättning till svenska är inte en dag för tidigt." Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En antisemits memoarer : en roman i fem berättelser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Denna bok är mycket intressant och välskriven. Är du...
    Anders Olsson, 21 maj 2013

    Denna bok är mycket intressant och välskriven. Är du intresserad av 1900-talshistoria bör du unna dig den upplevelse det innebär att läsa den.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En antisemits memoarer : en roman i fem b...