Det gemensamma : om den svenska välfärdsmodellen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
308
Utgivningsdatum
2014-06-17
Upplaga
1
Förlag
Premiss
Medarbetare
Thisner, Iréne (form)
Dimensioner
201 x 132 x 15 mm
Vikt
430 g
SAB
Oh-c,Qaabn,Qad
ISBN
9789186743390
Det gemensamma : om den svenska välfärdsmodellen (häftad)

Det gemensamma : om den svenska välfärdsmodellen

Häftad Svenska, 2014-06-17
189
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Irene Wennemo berättar om välfärdssamhällets historiska rötter och om den krokiga vägen fram till dagens system där allt fler välfärdstjänster bjuds ut på marknaden och den tillit som byggt välfärdssamhället riskerar att försvagas.

Välfärdspolitik bygger på tillit. Vi måste lita på att de resurser som avsätts används på rätt sätt om vi ska vara villiga att avstå dem. Denna bok handlar om varför tilliten växte sig stark i de nordiska länderna. Genom att fokusera på detta kan ett antal mysterier i den svenska välfärdsutvecklingen lösas:
Den välbeställda svenska medelklassen tycker att det är en bra idé att finansiera välfärd via skatten medan medelklassen i en massa andra länder inte tycker det. Varför?
De nordiska ländernas tvåförsörjarmodell, har gjort det möjligt för kvinnor att kombinera arbete och barn. Varför har den varit så svår att införa i andra europeiska länder?
Redan före industrialiseringen var spädbarnsdödligheten låg i Sverige. Hur kan det komma sig, om det var välfärdspolitik som minskade inkomstskillnaderna?
Om det nu är bra med generell välfärdspolitik varför bygger i sådana fall arbetslöshetsförsäkringen på frivillighet?
Varför blev arbetarrörelsen i Norden så framgångsrik i kampen för välfärdsreformer när den inte blev det i de mer avancerade och industrialiserade länderna i resten av Europa?
I Det gemensamma skriver Irene Wennemo initierat och inspirerande om det svenska välfärdssamhällets utveckling. Hon berättar om välfärdssamhällets historiska rötter och om den krokiga vägen fram till dagens system där allt fler välfärdstjänster bjuds ut på marknaden och den tillit som byggt välfärdssamhället riskerar att försvagas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Irene Wennemo

  • Försäkring och trygghet i en förändrad värld

    Anders Johansson, Anna Danielsson Öberg, Irene Wennemo, Alf Sjöblom, Håkan Svärdman

    Rötterna till dagens försäkringsbolag och offentliga socialförsäkringar tränger djupt ner i historien. Redan på 1300-talet inrättades den första formen av obligatorisk brandförsäkring i Sverige och ett par hundra år senare blev socknarna skyldiga ...

  • Politik på riktigt : handbok för sociala ingenjörer

    Irene Wennemo

    Det är bara käbbel utbrast Stefan Löfven irriterat i en partiledardebatt inför valet 2014 och sammanfattade med fyra ord hur många ser på partipolitiken. Men samtidigt har politik blivit både mer engagerande och mer polariserande under senare tid....