Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2017-03-15
Upplaga
1
Förlag
Premiss
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
190 x 135 x 15 mm
Vikt
303 g
SAB
Oc.01
ISBN
9789186743659
Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter (häftad)

Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter

(1 röst)
Häftad Svenska, 2017-03-15
191
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Hur kan juridiken användas för att motverka strukturell diskriminering? Det är en av många frågor som ställs i Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter. Syftet med boken är att ge kunskap och verktyg för rörelse och aktivitet, och att vara ett underlag för diskussion och reflektion.
I sju kapitel tas frågor om diskriminering upp genom exempel från rättsfall som handlar om bland annat anställning, rätten till bostad, löner och åldersdiskriminering. Gränserna för positiv särbehandling presenteras och kommenteras, och olika diskrimineringsbegrepp som används inom samhällsvetenskapen beskrivs och jämförs.
En fråga som lyfts fram är svagheterna i rätten för personer med funktionsnedsättningar att leva ett liv som andra. Bristande tillgänglighet handlar om strukturell diskriminering och innebär hinder för likabehandling. Författarna argumenterar, med stöd av avgöranden från EU-domstolen, för att använda lagstiftningen i syfte att resa krav utifrån gruppers människovärde och krav på likabehandling.
Boken vänder sig till alla som är intresserade av att förstå grunderna för diskrimineringslagstiftning och mänskliga rättigheter. QR-koder används för att länka till ytterligare material och för att fortsatt kunna lägga in kommentarer och uppdateringar.

Susanne Fransson är docent i rättsvetenskap och verksam som forskare och lärare vid Göteborgs universitet. Per Norberg är universitetslektor vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna