Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2011-08-18
Upplaga
1
Förlag
Volante
Översättare
Daniel Braw
Dimensioner
218 x 156 x 26 mm
Vikt
520 g
SAB
303.4833,Bv
ISBN
9789186815646
Nedkopplad : en familj, ett experiment, ett liv utan teknik (inbunden)

Nedkopplad : en familj, ett experiment, ett liv utan teknik

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-08-18

Slutsåld

Hej då tv! Hej då internet! Hej då mobilen!

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.

NEDKOPPLAD är en underhållande familjeskildring (många LOL!) men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv:

- Är den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt?
- Gör tekniken oss mer eller mindre kreativa?
- Hur påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra?

Att vara nedkopplad medför problem, både praktiskt och känslomässigt. Men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat - familjen som tidigare brukade sitta framför varsin skärm och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet.

Susan Maushart har haft Henry David Thoreaus "Walden" som inspirationskälla innan och under Experimentet, och precis som Thoreaus resa handlar "Nedkopplad" inte om att fly från verkligheten - tvärtom handlar den om att komma närmare en verklighet som ständigt verkar glida längre ifrån oss.

"Nedkopplad" skildrar med lika stor del humor som allvar vad det faktiskt innebär att vi idag nästa alltid är uppkopplade. Missa inte berättelsen om hur sex månaders digital avgiftning förändrar fyra personer för alltid.

"En verkligt tankeväckande bok om vad dagens kultur egentligen gör med oss."
Expressen

"Nedkopplad är en rolig bok. Eftersom författaren själv är torsk på elektronik lyckas hon genomföra familjens informationsfasta med ett stort mått av självironi och en stundtals glimrande humor. Det fina är att hon samtidigt berättar något centralt om vår egen tid, något djupt oroväckande."
Svenska Dagbladet

"Måste-läsning om att koppla ner"
Skånska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nedkopplad : en familj, ett experiment, ett liv utan teknik. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tänkvärd ögonöppnare
    Anni, 4 april 2013

    Boken gavs ut 2011 och utspelas under första halvåret 2009. Själv läste jag den 2013 och hade hela tiden en känsla av att händelserna snarare utspelas i framtiden än i samtiden. Man får en inblick i en utveckling man som läsare inspireras att åtminstone försöka förhindra för egen del. Även om den skildrade familjens teknikberoende är extremt, så går det utmärkt att dra egna slutsatser av det experiment författarinnan beskriver. Tyvärr är boken inte speciellt välskriven, utan snarare lite väl ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Susan Maushart