Kungen i gult (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2023-11-23
Upplaga
1
Förlag
Hastur förlag
Översättare
Jonas Wessel
Originaltitel
The King in Yellow
Medarbetare
Johansson, Susanne (form)
Dimensioner
170 x 120 x 13 mm
Vikt
200 g
SAB
Hcee.016
ISBN
9789186835385

Kungen i gult

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2023-11-23
200
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Det som hemsöker mig är att jag inte kan glömma Carcosa, där svarta stjärnor hänger i skyarna; där skuggorna av människotankar förlängs i eftermiddagen och där tvillingsolarna sjunker i Halisjön; och mitt medvetande kommer för alltid att bära med sig minnet av den Bleka masken. Jag ber Gud förbanna författaren eftersom författaren har förbannat världen med denna vackra och överväldigande skapelse; fruktansvärd i sin enkelhet, oemotståndlig i sin sanning - en värld som nu darrar inför Kungen i gult."

Vem, eller vad, är den mystiska gestalt som går under namnet Kungen i gult? Vilken ondskefull kraft genomsyrar den ökända boken med samma namn? Varför förlorar alla som bläddrar i dess blad förståndet? Vad sker på Carcosas skuggrika strand under de svarta stjärnorna?

Robert W. Chambers (1865-1933), en på sin tid mycket produktiv och framgångsrik författare, är idag mest känd för sin sällsamma novellsamling "Kungen i gult" (1895). Med denna har han blivit ett odödligt namn inom den klassiska skräcklitteraturen. Som H. P. Lovecraft skrev i sin essä "Om övernaturlig skräck i litteraturen" når den "verkligen anmärkningsvärda höjder av kosmisk skräck". Till denna utgåva har vi valt ut de fyra första berättelserna, "Ryktesreparatören", "Masken", "I Drakgränden" och "Det gula tecknet", som inte bara är konstnärligt och stilistiskt överlägsna de övriga novellerna i samlingen, utan de enda som hålls samman av den ohyggliga och gåtfulla Kungen i gult.

"Kungen i gult" blev på nytt aktuell så sent som 2014 i och med första säsongen av HBO:s kultförklarade serie "True Detective", där referenserna till boken och det mytomspunna Carcosa har en bärande roll.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kungen i gult
  2. +
  3. Skalbaggen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skalbaggen av Richard Marsh (häftad).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Robert W Chambers