Massor av pocketfynd
Tornedalens järnvägar : en gränslös historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
TNF bok (del 136)
Antal sidor
111
Utgivningsdatum
2012-09-19
Förlag
Trafik-Nostalgiska Förlaget
Dimensioner
240 x 290 x 10 mm
Vikt
824 g
SAB
Prbd:k,385
ISBN
9789186853181
Tornedalens järnvägar : en gränslös historia (inbunden)

Tornedalens järnvägar : en gränslös historia

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-09-19
230
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det tog 16 år att bygga 16 mil järnväg från Boden till Haparanda, ett av de långsammaste järnvägsbyggena i Sveriges historia. När banbygget nått rikets östra gräns bröt första världskriget ut och Haparanda förvandlades över en natt till Europas nålsöga, den enda möjliga gränsöverfarten för återvändande flyktingar, diplomater, smugglare, spioner och krigsinvalider.
Så det blev högtrafik redan från starten. En av resenärerna var Iljitj Uljanov, eller Lenin som blev hans mera kända namn. Det var i Haparandavagnen på kvällen den 13 april 1917 som han dödförklarade socialdemokratin: Vi bör kalla oss kommunister och partiet för det kommunistiska...
Efter ännu ett världskrigs hektiska transportbehov kom fredsårens blygsammare och tynande trafik. Tornedalens järnvägar drabbades av nedläggningar, persontrafiken lades ner och kvar blev en godsbana.
Men nu stundar en ny tid med en nybyggd järnväg som gör en genväg via Kalix till Haparanda och väcker drömmar om återupprättad gränsöverskridande persontrafik
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tornedalens järnvägar : en gränslös historia
 2. +
 3. Stockholms järnvägar : miljöer från förr och nu. Del 6, Västerås- / Mälar- och Citybanorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stockholms järnvägar : miljöer från förr och nu... av Hans Björkman, Gert Ekström (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tornedalens järnvägar : en gränslös historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Beskriver järnvägen från Boden och österut samt...
  Kiruna 1973, 12 maj 2013

  Beskriver järnvägen från Boden och österut samt planerade banor från Övertorneå och norrut. Mycket om trafiken under de båda världskrigen. Vänder sig till en bredare publik, ett stycke hembygdshistoria för de som bodde efter järnvägen.

 2. Ett måste för en resenär i norr
  Hobbybibliotekarien, 31 december 2012

  På baksidan kan man läsa: "Det tog 16 år att bygga den 16 mil långa järnvägen från Boden till Haparanda, ett av de långsammaste järnvägsbyggena i Sveriges historia."
  Ja vad kan man säga? Boken är ett måste för alla som, liksom jag, åkt rälsbuss mellan Boden och Karungi, där mina farföräldrar bodde. Alla stationer och historien kring dessa finns. Gamla såväl som nya bilder blandas med historisk text på ett fantastiskt sätt. Mycket har fallit i glömska, men bilderna från 1900-talets början ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Tornedalens järnvägar : en gränslös historia