Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Språk
Svenska
Antal sidor
391
Utgivningsdatum
2011-08-19
Förlag
SNS Förlag
ISBN
9789186949013

Kina - den nygamla supermakten

E-bok, Svenska, 2011-08-19
176 kr
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Kina har rest sig. Världens folkrikaste land är på väg att bli världens största ekonomi. Redan är landet den största exportnationen med världens största valutareserv. Kinesiska företag har börjat köpa västerländska. Volvo Personvagnar är numera kinesiskt. Med ekonomisk makt följer politisk. Världen stöps om när den nya supermakten utmanar väst.

Men Kina är också en urgammal civilisation, med egen kultur och egna traditioner. Dess långa historia färgar och styr dess agerande än i dag. Kina är en nygammal supermakt, som efter ett sekel av förnedring och kaos återtar sin historiska position som Mittens rike.

Vad ligger bakom den kinesiska återkomsten? Hur hanterar Kina sina utmaningar: miljöproblemen, diktaturen, tillväxten, de sociala klyftorna? Hur kommer dess utrikespolitik att formas - blir utmaningen fredlig eller våldsam? Kan enpartistaten anpassa sig till ökade krav på folkligt inflytande? Hur påverkas Sverige när Kina styr världen?

Frågorna ställs, diskuteras och besvaras av Klas Eklund, välkänd ekonom och erkänd pedagogisk skribent. När de ekonomiska reformerna satte igång för över trettio år sedan reste han runt på landsbygden i södra Kina. Han har därefter nära följt utvecklingen i Kina, både som ekonom'och bankman, som politisk tjänsteman i finansdepartementet och i samarbete med kinesiska miljöekonomer.

Kina - den nygamla supermakten ger en helhetsbild av det moderna Kina: dess rötter, blodiga historia, industriella kraft, partidiktatur, miljöhot, världshistoriens största urbanisering, enorma satsningar på forskning och utbildning - och av hur Kinas val påverkar oss alla. En innehållsrik men ändå lättläst skildring av vår tids största omvälvning. Ett måste för den som vill förstå vart världen är på väg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kina - den nygamla supermakten