Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2014-03-15
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Seppa, Allan (form) / Sundström, Patrik (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
352 g
SAB
Qadbb
ISBN
9789186949532
Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten (häftad)

Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten

(1 röst)
Häftad Svenska, 2014-03-15
303
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Aga, Astra, Esab, Gant, Scania, Skandia, Stora, Volvo PV listan på svenska börsbolag som köpts upp av utländska ägare eller riskkapitalister under de senaste tjugo åren kan göras lång. Här analyserar författaren teorierna och mekanismerna bakom denna utveckling. Vilken roll spelar det svenska systemet för bolagsstyrning och de svenska uppköpsreglerna för möjligheterna att förvärva svenska bolag? Och vilka skillnader finns mellan Sverige och andra länder?

Boken tar sin utgångspunkt i situationer med fientliga bud, det vill säga där köparen förvärvar ett bolag i strid mot företagsledningens vilja. I två initierade fallstudier beskrivs budstriderna i livförsäkringsbolaget Skandia och lastbilstillverkaren Scania. Författaren pekar på att dagens öppna kapitalmarknader, stora inslag av institutionellt ägande, den svenska aktieägarorienteringen och Sveriges anpassning till olika EU-regler inte bara gjort det lättare att köpa just svenska börsbolag, utan också främjat kortsiktigt tänkande i ledning och styrning av svenska börsbolag. Aktieägarnas intresse har prioriterats framför anställda, kunder och samhälle.

Avslutningsvis ges förslag på hur bolagsstyrning och uppköpsregler i Sverige bör förändras för att återskapa börsbolagens och det svenska näringslivets förmåga till långsiktigt och hållbart värdeskapande.

Sophie Nachemson-Ekwall är forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har en bakgrund som prisbelönt ekonomijournalist och har varit medförfattare till reportageböcker om ABB (2003) och Skandia (2004). Boken bygger på hennes doktorsavhandling om internationella fientliga bud framlagd vid Handelshögskolan i Stockholm 2012.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten
 2. +
 3. Dags att bry sig : så kan civilsamhället och den idéburna sektorn lyfta Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dags att bry sig : så kan civilsamhället och de... av Sophie Nachemson-Ekwall (kartonnage).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sophie Nachemson-Ekwall

 • Dags att bry sig : så kan civilsamhället och den idéburna sektorn lyfta Sverige

  Sophie Nachemson-Ekwall

  Ett vitalt civilsamhälle och idéburen sektor, ibland kallad den tredje sektorn, behövs för att lyfta Sveriges utveckling framöver. Det kommer bara ske om vi bryr oss. Sektorns roll behöver diskuteras. För att lösa dagens komplexa samhällsutmaninga...

 • Corporate Governance in Modern Financial Capitalism

  Markus Kallifatides, Sophie Nachemson-Ekwall, Sven-Erik Sjoestrand

  This insightful book focuses upon corporate governance processes, and explores the conditions required for effective corporate governance and control in 21st century globalized and financialized economies. In presenting a comprehensive study of a ...