Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2014-03-15
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Seppa, Allan (form) / Sundström, Patrik (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
352 g
SAB
Qadbb
ISBN
9789186949532
Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten (häftad)

Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten

(1 röst)
Häftad Svenska, 2014-03-15
280
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Aga, Astra, Esab, Gant, Scania, Skandia, Stora, Volvo PV listan på svenska börsbolag som köpts upp av utländska ägare eller riskkapitalister under de senaste tjugo åren kan göras lång. Här analyserar författaren teorierna och mekanismerna bakom denna utveckling. Vilken roll spelar det svenska systemet för bolagsstyrning och de svenska uppköpsreglerna för möjligheterna att förvärva svenska bolag? Och vilka skillnader finns mellan Sverige och andra länder?

Boken tar sin utgångspunkt i situationer med fientliga bud, det vill säga där köparen förvärvar ett bolag i strid mot företagsledningens vilja. I två initierade fallstudier beskrivs budstriderna i livförsäkringsbolaget Skandia och lastbilstillverkaren Scania. Författaren pekar på att dagens öppna kapitalmarknader, stora inslag av institutionellt ägande, den svenska aktieägarorienteringen och Sveriges anpassning till olika EU-regler inte bara gjort det lättare att köpa just svenska börsbolag, utan också främjat kortsiktigt tänkande i ledning och styrning av svenska börsbolag. Aktieägarnas intresse har prioriterats framför anställda, kunder och samhälle.

Avslutningsvis ges förslag på hur bolagsstyrning och uppköpsregler i Sverige bör förändras för att återskapa börsbolagens och det svenska näringslivets förmåga till långsiktigt och hållbart värdeskapande.

Sophie Nachemson-Ekwall är forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har en bakgrund som prisbelönt ekonomijournalist och har varit medförfattare till reportageböcker om ABB (2003) och Skandia (2004). Boken bygger på hennes doktorsavhandling om internationella fientliga bud framlagd vid Handelshögskolan i Stockholm 2012.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fientliga bud : teorierna, maktspelet, kortsiktigheten
  2. +
  3. Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörn... av Lars Bern (inbunden).

Köp båda 2 för 489 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sophie Nachemson-Ekwall

Bloggat om Fientliga bud : teorierna, maktspelet, ko...