Vardagsliv under andra världskriget : minnen från beredskapstiden i Sverige 1939-1945 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2012-11-26
Förlag
Institutet för språk och folkminnen, Göteborg
Dimensioner
265 x 215 x 30 mm
Vikt
1740 g
SAB
Mc,306.0948509044
ISBN
9789186959036
Vardagsliv under andra världskriget : minnen från beredskapstiden i Sverige 1939-1945 (inbunden)

Vardagsliv under andra världskriget : minnen från beredskapstiden i Sverige 1939-1945

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-11-26
229
 • Skickas inom 7-10 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
"Vi slapp bombningar och skjutande, men påverkades i allra högsta grad" skriver Nina från Majorna i Göteborg. En annan av dem som var med under åren då andra världskriget pågick, säger att hon har burit med sig minnet av det genom hela livet. Även om Sverige förskonades från att dras med i kriget förändrades levnadsvillkoren och vardagslivet under beredskapstiden.

Här berättar ett hundratal kvinnor och män om sina minnen från krigsåren. Deras berättelser handlar om försörjning, nya roller, ransoneringar, mat, kläder, om hur kriget var närvarande på olika sätt och hur det har påverkat livet efteråt. De minns hur tiden präglades av såväl oro och sorg som glädje och nöjen. Några berättar om livet som inkallad, förhållandet mellan militär och lokalbefolkning, skyddsåtgärder och frivilligförsvar, andra beskriver hur det var att leva i gränstrakter eller att komma som flykting till Sverige.

Vardagsliv under andra världskriget är ett resultat av en omfattande insamling av minnen från beredskapstiden. Mer än fyrahundra personer har bidragit med berättelser, fotografier m.m. - huvudsakligen från Västsverige men också från andra delar av landet. Här presenteras ett urval av detta rika material. De många rösterna ger bilder utifrån olika positioner och uppfattningar, som bidrar till att skapa en djupare förståelse för det dagliga livet under denna tid.

Projektet Vardagsliv under andra världskriget är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vardagsliv under andra världskriget : minnen från beredskapstiden i Sverige 1939-1945
 2. +
 3. Västsvenskt vardagsliv under andra världskriget : en tillbakablickande antologi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Västsvenskt vardagsliv under andra världskriget... av Birgitta Skarin Frykman, Annika Nordström, Ninni Trossholmen (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vardagsliv under andra världskriget : minnen från beredskapstiden i Sverige 1939-1945. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tankeväckande bok.
  Stig L Grasser, 11 oktober 2016

  Intressant bok med tankeväckande berättelser. När man tänker på alla dem som berättat sina 'krigsminnen' är det dock ingen som berättar om sitt liv under krigsåren som nazisympatisör! ... Inte svårt att förstå, men visst fanns det gott om dem och det skulle varit intressant att få ta del av hur de tänkte.
  Båda dessa böcker, denna och den andra som förf. publicerat tillsammans med denna, är mycket läsvärda.

 2. En mycket läsvärd skildring av det nära förflutna....
  Lars Arne Karlsson, 3 juni 2013

  En mycket läsvärd skildring av det nära förflutna. Människor i en för Sverige helt omdanande tid. Möte med människor nära i tiden men i ett helt annat Sverige. Rekommenderas!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna