Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2012-11-21
Upplaga
1
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
154 g
SAB
Vlac
ISBN
9789186969745
Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott (pocket)

Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2012-11-21

Slutsåld

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende, så allvarligt att allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. Det enda som återstår är landets rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, där de spärras in på obestämd tid tillsammans med mördare och våldtäcktsmän, trots att de blivit dömda för något brott och inte utgör någon fara för andra. I bestraffningssyfte utsätts de för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar och hjälm, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida.
Varken kvinnorna själva eller deras anhöriga kan påverka situationen de är rättslösa.

Författarna har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter. Slutstation rättspsyk är en skakande rapport från ett Sverige vi inte längre trodde fanns.

"Författaren har gjort ett fantastiskt researcharbete. De kombinerar unik och oemotsäglig kunskap inifrån den slutna vårdmiljön med juridisk sakkunskap. Läs denna välskrivna, väldokumenterade och upprörande bok!"
Åsa Moberg

"jag trodde att jag skulle bli psykotisk av den intensiva panik jag kände. Jag kunde inte andas och hjälmen tryckte mot huvudet. Jag hade alltid tvångshandskar samtidigt som jag var isolerad, så jag kunde inte göra någonting alls. Det kändes som jag blev utsatt för tortyr."
Linda
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En skräckupplevelse
  Alf-Inge Thomas Andersson, 22 januari 2015

  Mycket läsvärd - men skrämmande och upprörande!
  Ger en bättre bild av verkligheten än de debattprogram och tidningsartiklar man tagit del av.

 2. Väldigt informativ!!!! Dock lite tung att läsa när man...
  Lovisa, 9 september 2013

  Väldigt informativ!!!! Dock lite tung att läsa när man inte sen innan kan alla uttryck och lagar de skrivs om. Men det beskrivs och förklaras bra, intressant att få lära sig och få inblick i hur vården verkligen fungerar inom psykiatri i Sverige!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade ...