Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
552
Utgivningsdatum
2014-07-21
Upplaga
1
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
315 g
SAB
Oer-cz Bergwall, Sture,Oekd-c,347.485012
ISBN
9789186969875
Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick (pocket)

Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

(35 röster)  |  Läs 9 recensioner
Pocket Svenska, 2014-07-21
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta. Efter att domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har han friats i en världsunik resningsprocess. Idag vet vi att sex tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en fråga förblev obesvarad: Varför blev domstolarna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

I prisbelönta Mannen som slutade ljuga löser Dan Josefsson gåtan. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research finner han spår som leder till ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter var bara kvinnans redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

Dan Josefsson berättar den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren - och om gruppen som följde henne. Boken är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission, och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick
 2. +
 3. Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare av Hannes Råstam (pocket).

Köp båda 2 för 110 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt intressant och uppseendeväckande
  Solveig Nilsson, 29 mars 2021

  Det är en mycket intressant bok. Författaren har lagt ner ett otroligt arbete för att få oss att förstå vad som verkligen hände. Jag finner det han kommit fram till skrämmande. Rekommenderar verkligen boken!

 2. En spännande deckare + en vetenskaplig tungviktare

  Denna bok är spännande som en deckare. - - Men den har också andra och tungt vägande förtjänster. Över hela världens anses det att skuldfrågan i rättsfall bör baseras på vanligt lekmannatänkande. Sverige utgör det enda undantaget. Studenterna examineras i "juridisk bevisvärdering" och måste redogöra för olika metoder och teorier. Jag har i flera vetenskapliga skrifter betonat att metoderna alls ingen vägledning ger i konkreta fall. Deras syfte är att dölja att svenska domare begagnar sig av s... Läs hela recensionen

 3. Läsvärd bara förnamnet

  En mycket välskriven bok som får en att fundera över psykiatrins utbildade människor. Som tur väl var så fick den ett mycket bra slut för personen som utsattes för fruktansvärda misstag i Svensk vård och man hoppas att Sture kan få leva sitt liv utan att bli misshandlad av inkompetenta terapeuter resten av sitt liv. Fantastiskt välskrivet av Dan Josefsson.

 4. Intressant läsning verkligen
  Gunnel , 4 september 2015

  När man tänker på hur människor kan bli manipulerade och vägledda kan man bara instämma i vilken skandal detta blev. Fantastiskt att författaren lyckats få fram så mycket fakta. Det måste ha varit stunder med stor ångest och många betänkligheter.

 5. Läskigt spännande
  Karina Grönlund, 28 juli 2015

  Jag tycker verkligen om att läsa böcker som är baserade på verkligheten, även om man inte kan tro att det är sant när man läser den här. Man har ju fattat att något gått snett redan innan men inte huuuur snett.

 6. En tungviktare i bokhyllan.
  CaisaFilippa, 9 januari 2015

  Denna bok är i tjockaste laget men efter att ha tagit mig igenom den är det värt varje sida. Man slutar inte att förvånas och jag fortsätter läsa med skräckblandad förtjusning. Kan inte sluta undra är detta möjligt? i sverige? I nutid?

 7. Massmördaren som inte fanns
  Billy Göransson, 7 november 2014

  En viktig bok som borde läsas av alla svenskar! Författaren beskriver hur en karismatisk handledare för psykoterapeuter under sektliknande former styr både Sture Bergwalls (SB) psykoterapeuter och polis till att locka fram minnesbilder ur SB:s förflutna, minnesbilder av något som aldrig hänt. Författaren beskriver också hur åklagaren, i åtminstone en rättegång där SB dömts för mord, fört domstolen bakom ljuset. Detta genom att framhålla bara det som talade för att SB var skyldig och samtidigt... Läs hela recensionen

 8. Helt fantastiskt
  Eva, 21 oktober 2014

  Dan Josefsson har publicerat sitt mästerverk; en skakande berättelse om en så fruktansvärd skandal inom psykvården, att man baxnar. Thomas Quick lurade allihop, psykologer, överläkare, chefspsykologer, terapeuter, tingsrätter, advokater, domare med flera. Ett antal av de psykologer som omnämns i boken skulle själva behövt ha spärrats in. Istället överförde de sina sjuka visioner till andra. Mitt förtroende för psykvården i Sverige är noll. Och vad har hela detta spektakel kostat skattebetalarna???
  Eva

 9. Rättsskandal!
  Solveig Danielsson, 6 augusti 2014

  En sann thriller som berättar hur terapeuters tro på en specifik "metod" kan få med sig åklagare, polis, advokat och patient i ett sagoberättande, som saknar motstycke!
  Läs!!!

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Dan Josefsson