Förrättsligande : en studie av rättens risker och möjligheter med fokus på patientens ställning (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2009-09-05
Upplaga
1
Förlag
Bokbox förlag
Dimensioner
218 x 145 x 24 mm
Vikt
580 g
SAB
Vp-c:oe
ISBN
9789186980481
Förrättsligande : en studie av rättens risker och möjligheter med fokus på patientens ställning (häftad)

Förrättsligande : en studie av rättens risker och möjligheter med fokus på patientens ställning

Häftad,  Svenska, 2009-09-05
365

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Under de senaste decennierna har antalet rättsliga normer som är överordnade de politiska instansernas, inklusive riksdagens, normgivning och beslutsfattande ökat. Förhållanden som tidigare inte har varit normerade genom lagar eller andra författningar har kommit att bli det, domstolarnas bedömnings- och beslutsdomän har utvidgats, och offentliga och politiska diskussioner förs allt oftare med utgångspunkt i den rättsliga diskursen. Fler rättsprocesser inleds i syfte att utkräva rättigheter, ifrågasätta de politiska instansernas beslut och normgivning, vinna politiska segrar eller initiera politiska och moraliska diskussioner. Förrättsligandet är en tydlig utvecklingstendens inte bara i det svenska samhället utan även i Europa och på många andra platser runt om i världen.

I Förrättsligande undersöker författaren dels förrättsligande som empirisk företeelse, dels några analyser som har sökt begreppsliggöra denna företeelse. Studien koncentrerar sig på ett konkret fall, nämligen förrättsligandet av patientens ställning i hälso- och sjukvården. Patientens ställning, som tidigare avhandlades främst inom de politiska och medicinskt etiska diskurserna, har under de senaste decennierna allt oftare kommit att behandlas som en rättslig fråga. Under samma tidsperiod har antalet lagbestämmelser som tar sikte på patientens ställning ökat markant, alltmedan domstolarna har kommit att behandla och bedöma flera aspekter av problemet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förrättsligande : en studie av rättens risker och möjligheter med fokus på patientens ställning
  2. +
  3. Det förbjudna mödraskapet: En moralfilosofisk undersökning av surrogatmödraskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det förbjudna mödraskapet: En moralfilosofisk u... av Kutte Jönsson (häftad).

Köp båda 2 för 675 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leila Brännström