Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
100 frågor-serien
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2014-05-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
237 x 150 x 24 mm
Vikt
613 g
SAB
Evk
ISBN
9789187007460
Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor (inbunden)

Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-05-08
94
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Beställ boken senast måndag 21 december kl. 17:30 för leverans innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Bildning är ett ord vi använder oss av ganska ofta i skilda sammanhang men vad innebär det? Finns det olika slags bildning och vad är allmänbildning? Vilken skillnad är det mellan utbildning och bildning och har bildningsbegreppet ändrats under årens lopp? Kring dessa och andra frågor kretsar resonemangen i boken, där det även finns gott om anekdoter, som illustrerar hur vi kan se på bildningsbegreppet.

 

Vad är bildning?

Kort svar: Det vet du förhoppningsvis när du har läst den här boken.

Långt svar: Förr sa man ofta att bildning är det som blir kvar när man glömt allt man lärt sig. Det är väl inte hela sanningen men ett gott försök till förklaring.

Min mor uttryckte ibland åsikter om personer hon träffat i ord som ?han var verkligen obildad? eller ?hon uppträder mycket bildat?. Med detta menade hon inte att värdera eller mäta utbildningsnivån eller kunskapsbredden hos dem hon träffade, utan mer att recensera deras sätt att uppträda, föra sig, det vill säga hur de fungerade som social varelse. Man visade helt enkelt att man var belevad eller vuxen situationen, om man var bildad. Allt enligt min mor och jag tror hon har rätt.

Bildning är således inte lika med resultatet av utbildning eller skolning utan något mer något större. En bildad person skall kunna tala stort och smått och bör ha en viss orientering om det mesta i tillvaron. Men det är aldrig fel att erkänna att man på ett visst område ingenting vet och därför inte har några åsikter i just den frågan. Att låtsas att man vet mer än man vet, är rent av obildat.

 Odd Zschiedrich arbetade under 25 år i skolans värld först som lärare på högstadiet och gymnasiet och senare som rektor och skolchef. En period var han även verksam inom lärarutbildningen. Under knappt tio år var han slottschef i Kalmar och sedan 2003 har han varit kansliansvarig vid Svenska Akademien i Stockholm. 2009 utnämndes han dessutom till kammarherre vid ceremonistaten på Kungliga slottet. Odd Zschiedrich är född 1948. Han är ledamot av Smålands Akademi och medlem i flera sällskap på kulturområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor
  2. +
  3. Bildning : då, nu, sen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bildning : då, nu, sen av Martin Aagård, Susanna Alakoski, Elnaz Baghlanian, Magnus Bremmer, Judith Kiros (inbunden).

Köp båda 2 för 263 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Klok-Bok
    Lillebil Björkman, 19 december 2014

    Tycker det är en jättebra bok. Man känner sig extra bildad och extra begåvad när man läst den!
    En riktig Klok-Bok.

Visa alla 1 recensioner