Dardel : den döende dandyn (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2014-12-15
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
356 x 253 x 55 mm
Vikt
3730 g
ISBN
9789187007798
Dardel : den döende dandyn (inbunden)

Dardel : den döende dandyn

Inbunden Svenska, 2014-12-15
590
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Nils Dardel (1888-1943) har sedan 1980-talet upplevt en spektakulär renässans. Hans eleganta och könsöverskridande konst, ironisk och bisarr, raffinerad och naiv med många svarta och bråda djup, har funnit sig väl till rätta i vår tids kulturmönster och vunnit en ny stor publik, bland annat för att dess narcissism fångar 2010-talets självbespeglande livsstil.

I sin Dardelbiografi, som första gången utkom 1988, har författaren Erik Näslund försökt fånga skymten av en människa som använde konsten som ett sätt att finna stabilitet i tillvaron; möjligheten att måla av sig "demonerna" var Dardels räddning undan alkoholism och drogberoende, ångest för ett dödshotande hjärtfel och en konfliktfylld sexualitet som gjorde att han sökte anpassa sig efter den gängse normen.

Dardel gjorde en snabb färd genom tidens konstriktningar för att sedan bli sin egen ?ism?: den underhållande, gåtfulle, skrämmande berättaren som stundom strödde socker med penseln, den naivt charmfulle sagoberättaren på bråddjupt vatten - han skapade sin egen värld, mellan fantasi och verklighet.  Med ?Den döende dandyn? skapade han dessutom 1918 Sveriges kanske mest berömda konstverk, en målning som blivit en ikon och som ständigt roar och oroar, fascinerar och förbryllar.

?Detta är ett riktigt praktverk som verkligen gör Nils Dardel rättvisa. Precis som Dardel gjorde konst av alla delar av sitt liv, är den här boken konstfull i alla sina delar. Bilderna, texterna, form omslag bidrar till en fyllig presentation av en egensinnig, excentrisk och gränsöverskridande konstnär, och utlovar en bokupplevelse utöver det vanliga. Passioner, njutning, skräck, fasa och elegans - boken gestaltar allt som Dardel står för idag.? -Patrik Steorn, Museichef Thielska Galleriet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dardel : den döende dandyn
  2. +
  3. Dardel : Vattenfall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dardel : Vattenfall av Erik Näslund (inbunden).

Köp båda 2 för 1129 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Dardel : den döende dandyn