Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
59
Utgivningsdatum
2012-08-13
Upplaga
1
Förlag
Lilla Piratförlaget
Översättare
Karin Nyman
Originaltitel
Hvis der var krig i Norden
Illustratör/Fotograf
Helle Vibeke Jensen
Dimensioner
143 x 103 x 5 mm
Vikt
73 g
SAB
uHce
ISBN
9789187027215
Om det var krig i Norden (häftad)

Om det var krig i Norden

(26 röster)  |  Läs 10 recensioner
Häftad Svenska, 2012-08-13
78
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Föreställ dig att det är krig - inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land - utan här i Europa. I Sverige - hos oss. Med Om det var krig i Norden bjuder Janne Teller in läsaren till ett tankeexperiment. Genom att vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

Om det var krig i Norden är en liten bok, utformad som ett pass. Författaren försätter läsaren i flyktingens position och väcker frågor om tolerans och medmänsklighet.

Janne Teller föddes 1964 i Köpenhamn med österrikisk/tysk familjebakgrund. Hon har studerat statsvetenskap och arbetat som rådgivare åt FN och EU runt om i världen, med konflikthantering och fredsprocesser. Sedan 1995 ägnar hon sig åt sitt skrivande på heltid och bor i New York. Bakom bokens illustrationer står den prisbelönta danska illustratören Helle Vibeke Jensen.

Om det var krig i Norden har fått stor uppmärksamhet och strålande recensioner runt om i Europa.

"Janne Tellers samtidsdystopi frammanar en spegelvänd flyk tingrealism som kryper in under huden. Den avskalade, ocensurerade berättelsen är lysande i sin koncisa stil. (...) Helle Vibeke Jensens stiliserade illustrationer samspelar effektivt med den starka berättelsen. (...) Det visar att "Om det var krig i Norden" inte bara är en gripande och originell barnbok, utan också en nödvändig vuxenbok."
Sverker Lenas, DN

"Genialt enkelt vänder hon på perspektivet och beskriver den ändlösa serie av lidande det innebär att tvingas bli flykting i ett land väldigt långt söderut. Det är en rent humanitär skrift som borde vara obligatorisk läsning i alla skolor."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

"Kongeniala illustrationer. (...) Sedan utvecklas den till det enkla berättandets triumf. Jag vet inte vad som händer, eller varför, men jag blir berörd. ...med stor precision på liten yta lyckas Teller förvandla tankeexperimentet till möjlig sanning. Det är fiktionens mirakel."
Per Wirtén, Expressen

"Det här är en liten bok med stort innehåll! (...) Författaren vill få oss att känna och förstå livet som flykting och dess konsekvenser. Det lyckas hon med. Bokens passformat och illustrationer av Helle Vibeke Jensen förstärker läsupplevelsen."
Cecilia Nilsson, Kristianstadsbladet

"Jag läser den lilla skriften förutsättningslös, bläddrar förstrött och tänker att jag inte kommer att bli berörd. Men det blir jag. Den sätter sig som en klump i magen."
Hanna Modigh Glansholm, LitteraturMagazinet

"Idén är lika enkel som effektiv (...) Om det var krig i Norden inbjuder även till förståelse för dem som flytt hit till oss (...) utöver det tankeväckande och lättillgängliga innehållet är boken läckert utformad som ett pass, med snygga illustrationer."
Anna Ehn, Uppsala Nya Tidning

"Om det var krig i Norden kommer att bli alla lärares nya älsklingsbok jag lovar, alla skolor kommer att köpa minst en klassuppsättning av den - och det tycker jag verkligen att den här lilla boken är värd."
Flaskposten

"Det lilla passformade häftet innehåller bara några tusen ord, men det är ord som känns. Varenda stavelse. ...jag önskade att den vore obligatorisk läsning för varenda unge i skolan. Läs den! Fundera på den! Prata om den! Det är utan tvekan den viktigaste bok jag läst på länge."
Bokmalen

"Sällan har man upplevt en så nedtonad och ändå skakande skildring av flyktingtillvaron (...). Ett litet debattskapande mästerverk, som det är mycket svårt att inte gripas av."
Bibliotekariernas lektörsutlåtande, Danmark

"Janne Teller leder åter vår inlevelseförmåga dithän där det gör ont. Hon tar ifrån oss något vi har kommit att ta alltför givet: våra västerländska värderingars odiskutabla
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Om det var krig i Norden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tyvärr en väldigt aktuell bok.
  Gullis lästips (Rönninge), 28 februari 2022

  Det här tyvärr en väldigt aktuell bok med tanke på vad som händer nu mellan Ryssland och Ukraina. Det är en viktig bok som berör och som väcker många tankar och där den spegelvänd flyk-tingrealism kryper in under huden. Det här är en liten bok med stort innehåll som endast innehåller några tusen ord, men det ord som känns. Varenda stavelse, kryper in under huden och skakar om ens trygga tillvaron.

 2. Obligatorisk läsning
  Susanne D, 16 februari 2018

  Den här lilla boken är en ögonöppnare som vänder på perspektiven.
  Den vänder sig till ungdomar, men bör läsas av alla. ALLA. Oavsett vad man tycker om invandringspolitik, andra kulturer, traditioner, krig, fred osv
  I skolan borde boken vara obligatorisk, som grund för en bred diskussion.
  I min vuxenbokcirkel fick vi en riktigt bra diskussion efter läsningen.

 3. Kriget är här!
  Cahl, 17 november 2016

  En nyttig bok om hur det kan vara att tvingas fly sitt land. Ungdomar åk 8-9 får ut mycket av att arbeta med den här boken.

 4. Vänder på det viktiga perspektivet i samhället

  Denna lilla bok hjälper verkligen till att få ungdomar idag att se hur världen hänger samman. Alla vet att det är så bra i Sverige och att vi är bäst på allt. Nu får dessa storebrorstankar en helt annan vändning.

 5. Högaktuell bok
  Annelie Vestlund, 19 januari 2016

  En synnerligen högaktuell bok med tanke på invandringen. En bok som både ung och gammal bör läsa för att få en förståelse för flyktingarna.

 6. Lysande och mycket viktig!
  Mona Örjes, 2 juni 2015

  En av de absolut bästa böcker jag läst! Att med så få ord kunna förmedla känslan av hur det skulle vara om det var krig i Sverige och det var vi som behövde fly - det är skickligt! Jag tipsar ständigt om denna bok och ger ofta bort den som föreläsarpresent.

 7. Ett måste för alla som bor i en trygg zon
  Bill Wilfred Öberg, 12 maj 2015

  Den här boken är en ögonöppnare för all som vågar läsa den med öppet sinne. Den är viktig att läsa som en person från ett fredligt område men som tar emot en stor del flyktingar då detta kan skapa en förståelse för dem som flyr från ett bra jobb eller gör desperata resor i trånga lastutrymmen där det kan vara en stor chans att man dör. Den hjälpte mig att förstå varför man flyr från diktaturer även när man inte är eftersökt och hur hemskt det faktiskt kan vara att bo i ett krigshärjat område.

 8. Bra didaktisk krok
  David Holm, 20 november 2014

  Användbar, gripande och välresearchad. Bra och viktigt perspektiv i undervisning kring migration, konflikter, mänskliga rättigheter och ideologier. Finns även gratis lärarhandledning på internet.

 9. Tankeväckare
  Solvig Johansson, 4 oktober 2014

  Boken ger upphov till många tankar om flyktingskap - insikter om hur det kan kännas. En mycket bra bok som jag skulle vilja sätta i händerna på alla främlingsfientliga personer och hoppas att de kommer på andra tankar. Dessutom är boken så lagom kort och lättläst att även relativt läströtta tonåringar kan orka ta den till sig och få möjlighet att tänka ett steg längre.

 10. Genom att måla upp Sverige och Europa som ett...

  Genom att måla upp Sverige och Europa som ett konfliktfyllt och krigshärjat hörn av världen försöker Janne Teller att försätta läsaren i flyktingens situation. En bra och lovvärd idé. Tyvärr blir experimentet ytligt och Teller väjer för centrala frågeställningar. Hur många flyktingar kan ett land ta emot? Vilka krav kan man ställa på landet som tar emot? I vilken mån ska flyktingar anpassa sig till landet de kommer till? Det är frågor man skulle kunna skriva tjocka böcker om, men som endast n... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Janne Teller