Söndra och härska : uppdelningen av Afrika 1880-1914 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
446
Utgivningsdatum
2012-09-17
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Översättare
Joakim Sundström
Originaltitel
Verdeel en Heers - De deling van Afrika, 1880-1914
Medarbetare
Lönegård, Petter (form)
Dimensioner
180 x 110 x 27 mm
Vikt
237 g
SAB
960,Kp.46,Kp.5
ISBN
9789187031274
Söndra och härska : uppdelningen av Afrika 1880-1914 (pocket)

Söndra och härska : uppdelningen av Afrika 1880-1914

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-09-17

Slutsåld

"En av årets mest välkomna böcker. Ett storverk som höll åtminstone mig fången flera dagar i sträck."
Svenska Dagbladet

Uppdelningen av Afrika är en av de mest spektakulära händelserna i modern historia. För européerna var Afrika en okänd kontinent så sent som 1880 men knappt trettio år senare låg större delen under europeisk kontroll. Jakten på kolonierna gick hand i hand med en exploatering som saknar motstycke i historien och de dramatiska konflikterna var oräkneliga. Stanleys upptäcktsresor i det allra mörkaste Afrika, Kongo, och general Gordons martyrdöd i Karthoum är bara två exempel på människoöden i jakten på makt och rikedom.

Söndra och härska är den första kompletta översikten över dessa händelser som än idag präglar afrikansk inrikes- och utrikespolitik. Det är en historia om en av de mest dramatiska händelserna i den europeiska expansionens historia. Omfattande historiska frågor som orsakerna bakom den europeiska imperialismen behandlas också.

Författaren Henk Wesseling, som är en internationellt namnkunnig expert på området, redogör för händelseförloppet, analyserar dess verkningar och presenterar sin egen tolkning. Han menar bland annat att det chockerande med uppdelningen kanske inte är vad européerna gjorde utan med vilket lättsinne de genomförde den.

Efter de militära nederlagen mot Tyskland 1870-71 upplevde Frankrike en period av ekonomisk stagnation. Som en lösning på problemen riktade man in sig på en expansiv utrikespolitik och vände sig mot den outforskade afrikanska kontinenten. Det dröjde inte länge förrän Storbritannien, Tyskland, Portugal, Italien och Belgien följde efter och snart var den koloniala kapprustningen i fullgång.

Henk Wesseling är expert på afrikansk historia och professor vid universitetet i Leiden i Holland. Han har även skrivit The European Colonial Empires.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Söndra och härska : uppdelningen av Afrika 1880-1914. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Som vi ställt till det!
  Bengt, 3 december 2019

  En rörig historisk bakgrund när Afrika delades upp av europeiska intressenter utan intresse benas upp på ett bra sätt i Söndra och härska. Tag god tid på dig när du läser denna bok, ha gärna Afrikas karta framför dig. Du följer bättre med i händelseförloppen.

 2. Läsvärd bok
  Cecilia Simmerud, 31 juli 2014

  En mycket läsvärd bok om koloniseringen av Afrika, den berättar en hel del saker som jag inte visste om sedan tidigare.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Henk Wesseling

 • Imperiernas tid : 1815-1919

  Henk Wesseling

  Ett fantastiskt översiktsverk om kolonialismens historia. Europa började kolonisera världen redan på 1400-talet. Under industrialiseringen blev kolonierna en allt viktigare resurs för de europeiska länderna och koloniseringen övergick till imperal...