Borgen i Åhus : ett medeltida maktcentrum (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
131
Utgivningsdatum
2012-06-11
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Juhlin Alftberg, Jimmy (form) / Lönegård, Petter (form)
Dimensioner
235 x 230 x 15 mm
Vikt
765 g
SAB
Icdö.3,725.6
ISBN
9789187031434
Borgen i Åhus : ett medeltida maktcentrum (inbunden)

Borgen i Åhus : ett medeltida maktcentrum

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2012-06-11

Slutsåld

Genom hela 1900-talet sågs Åhus borg som ärkebiskoparnas palats. Ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott. År 2006 startades ett arkeologiskt projekt, som helt kom att förändra synen på borgen. En häpnadsväckande bild av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg växte fram, som lade grunden till en spännande och kontroversiell teori att Åhus borg kan vara den första stenborgen på skandinavisk mark!

Denna vackert illustrerade bok är skriven av erfarna arkeologer och byggnadsantikvarier som medverkat vid utgrävningarna av borgen.

Borgen i Åhus handlar om Åhus borg en borg som i dag befinner sig i ödelagt skick, men som en gång i tiden var en betydande maktfaktor i händerna på de danska ärkebiskoparna, en borg som under hela medeltiden befann sig på händelsernas stora arena men som nu nästan helt fallit i glömska.

Åhus borg ligger vid Helge ås gamla utlopp i Östersjön. Ån var under medeltiden en viktig transportled, en livsnerv in i de östdanska skogarna, och från borgen övervakades all trafik på ån. Borgen var en viktig bricka i ett ekonomiskt och politiskt spel mellan kung och kyrka, och mellan ärkefienderna Sverige och Danmark. Ruinerna efter Åhus borg grävdes fram 189293. Med spade och skottkärra fraktades åtskilliga kubikmeter flygsand bort från Slottsbacken, och fram kom resterna efter en praktfull stenbyggnad. Genom hela 1900-talet kom Åhus borg att tolkas som ärkebiskoparnas palats ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott.

Men år 2006 påbörjade ett forskningsprojekt, som helt kom att förändra synen på borgen. Bilden av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg framträder, som mycket väl kan vara både äldre och besynnerligare än vad man hittills trott.

I boken får läsaren följa arbetet med att avslöja borgens historia och utveckling, men också ta del av forskarnas nya tankar och teorier. Läsaren får även spännande inblickar i delar av Skånes händelserika historia, från Knut den stores till Christian IV:s tid. Läs historien som ni aldrig läst den förr!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna