Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Språk
Svenska
Antal sidor
286
Utgivningsdatum
2012-07-09
Förlag
Historiska Media
ISBN
9789187031984
1658 (e-bok)

1658 (e-bok)

E-bok, Svenska, 2012-07-09
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
I januari 1658 genomförde Karl X Gustav och den svenska armén sin marsch över de danska sunden. Händelsen har gått till historien som Tåget över Bält och är en av den svenska historiens mest framgångsrika krigsoperationer, men också en av de mest riskfyllda. Med marschen visade svenskarna en kallblodighet av sällan skådat mått. Händelsen ledde fram till freden i Roskilde, då bland annat Skåne, Blekinge och Bohuslän blev svenska.

I 1658 ? Tåget över Bält beskriver Lars Ericson Wolke hur denna spektakulära krigsoperation över huvud taget var möjlig. Han skildrar det militära genidraget och ger bakgrunden till händelserna: krigssituationen mellan Sverige och Polen/Ryssland; hur ärkefienden Danmark lurade i vassen och väntade på första bästa tillfälle att slå tillbaka.

Förutom beskrivningen av krigståget förklarar författaren också varför det svenska anfallet lyckades medan det danska försvaret misslyckades. Boken avslutas med en epilog som redogör för vad det egentligen var för landområden som Sverige erhöll 1658. Vad utmärkte de nya sydliga landskapen?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ericson Wolke Lars

  • Stockholms historia

    Ericson Wolke Lars

    Ett modernt standardverk om Stockholms historia! Denna reviderade utgåva innehåller även historiska stadsvandringar med kartor. I över 750 år har den legat där, staden mellan Mälaren och Saltsjön. I Stockholms historia får vi följa huvudstaden och...

  • Lasse i Gatan

    Ericson Wolke Lars

    1710 hade det stora nordiska kriget redan pågått i ett decennium. Sverige hade drabbats av stora förluster men skulle uthärda i ytterligare tio år, mycket tack vare den svenska kaparverksamheten. Den främste kaparkaptenen, handplockad och avlönad ...

Bloggat om 1658