Gamla Väster (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Malmö på vykort (del 1)
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2019-09-09
Upplaga
1
Förlag
Arx Förlag AB
Medarbetare
Stangertz, Karin (form)
Dimensioner
200 x 130 x 14 mm
Vikt
348 g
SAB
Ncbaz Malmö
ISBN
9789187043086

Gamla Väster

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2019-09-09
117
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens historia med bilder som berättar om affärer, industrier, skolor, byggnader och arkitekter. Efter stadsdelshistorien följer en serie vykort från 1880 till fram till 1960-talet. Dessutom ett kort kapitel om vykortets historia.

På 1960- och 1970-talet revs stora delar av Malmö. Det var då begreppet bombhål skapades för den mängd rivningstomter som bredde ut sig i alla Sveriges städer. Även Gamla Väster hotades. Kvarteret Tranan, Västers största kvarter, jämnades med marken och i kvarteret Stjärnan, mitt emot det så kallade Persiska palatset, försvann halva kvarteret. Här var det meningen att det skulle byggas en bussterminal.
Den ingick i en plan att göra Engelbrektsgatan till en bred bussled. Stora protester utbröt och det så kallade Schartauhuset vid Hyregatan ockuperades. Detta hus revs visserligen, men politikerna drog öronen åt sig och stoppade planerna på Engelbrektsleden. Man kan säga att ockupanterna förlorade slaget, men vann kriget. Stora delar av Gamla Väster räddades därmed och sakta började tanken, att stora betong- och tegelhus inte var svaret på livets gåta, slå rot hos våra folkvalda.
Det var nu begreppet Gamla Väster började användas mer allmänt. Förut hade det vara varit Väster eller Malmös västra delar.

Författaren Christian Kindblad, född och uppvuxen i Malmö, har samlat vykort, fotografier och litteratur om Malmö under hela sitt liv. Han är skribent med artiklar i en rad böcker om Malmö och Falsterbonäset. Christian Kindblad anlitas ofta som uppskattad föredragshållare och guide runtom i staden av både företag, fören ingar och privatpersoner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gamla Väster
 2. +
 3. Värnhem och Östra Förstaden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Värnhem och Östra Förstaden av Christian Kindblad (häftad).

Köp båda 2 för 234 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christian Kindblad

 • Rörsjöstaden

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna över Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...

 • Värnhem och Östra Förstaden

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...