Värnhem och Östra Förstaden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Malmö på vykort (del 3)
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2019-09-09
Upplaga
1
Förlag
Arx Förlag AB
Dimensioner
200 x 130 x 10 mm
Vikt
249 g
SAB
Ncbaz Malmö
ISBN
9789187043093
Värnhem och Östra Förstaden (häftad)

Värnhem och Östra Förstaden

(1 röst)
Häftad, Svenska, 2019-09-09
139
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens historia med bilder som berättar om affärer, industrier, skolor, byggnader och arkitekter. Efter stadsdelshistorien följer en serie vykort från 1880 till fram till 1960-talet. Dessutom ett kort kapitel om vykortets historia.

Vid Östra Förstadsgatan låg under slutet av 1700-talet en av stadens större fabriker. Malmö var känt för tobaks-, klädes- och sockerfabriker vid denna tid, men här ute låg Regale Bränneriet i Malmö. Det var Gustaf III som ville hålla koll på supandet i riket - och tjäna en hacka på det samtidigt. All hembränning förbjöds och istället byggdes ett sextiotal Kronobrännerier runt om i Sverige. Det hela började 1775, men supandet tog inte slut för det. Tvärt om, hembränningen fortsatte och med de nya Kronobrännerierna ökade istället utbudet och hela verksamheten gick dessutom med förlust. Därför lades de ned redan omkring 1787.

    Märkligt nog har denna tämligen stora industri inte lämnat något som helst avtryck i bebyggelsen, varken i form av byggnader eller namn på gator och liknande. Den bara försvann.
 

Författaren Christian Kindblad, född och uppvuxen i Malmö, har samlat vykort, fotografier och litteratur om Malmö under hela sitt liv. Han är skribent med artiklar i en rad böcker om Malmö och Falsterbonäset. Christian Kindblad anlitas ofta som uppskattad föredragshållare och guide runtom i staden av både företag, fören ingar och privatpersoner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Värnhem och Östra Förstaden
 2. +
 3. Rörsjöstaden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rörsjöstaden av Christian Kindblad (häftad).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christian Kindblad

 • Gamla Väster

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...

 • Rörsjöstaden

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna över Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...