Rörsjöstaden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Malmö på vykort (del 2)
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2019-09-09
Upplaga
1
Förlag
Arx Förlag AB
Medarbetare
Stangertz, Karin (form)
Dimensioner
200 x 130 x 13 mm
Vikt
336 g
SAB
Ncbaz Malmö
ISBN
9789187043109
Rörsjöstaden (häftad)

Rörsjöstaden

(1 röst)
Häftad, Svenska, 2019-09-09
139
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna över Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens historia med bilder som berättar om affärer, industrier, skolor, byggnader och arkitekter. Efter stadsdelshistorien följer en serie vykort från 1880 till fram till 1960-talet. Dessutom ett kort kapitel om vykortets historia.

Hela Rörsjöstaden ligger på en gammal Donationsjord, skänkt av Erik av Pommern till Malmö 1421. Fast det är en sanning med modifikation. På 1700-talet begärde Kammarkollegiet i Stockholm in uppgifter från alla städer angående var de hade sina Donationsjordar. De styrande i Malmö fick vissa problem med att redovisa var dessa låg på grund av att det inte fanns några kartor som visade jordarnas läge. Man visste exakt hur stora jordar som donerats av kungen, men alltså inte var de låg. Vissa områden kände man till att de av hävd var skänkta till stadens bästa, men dessa räckte inte till. Då fick man idén att lägga till Rörsjöarna. Siffrorna stämde och alla var för stunden nöjda. Fast det visade sig vara en dålig idé en bit in på 1800-talet då man ville göra en stadsplan för Rörsjömarken. På Donationsjordar fick men inte bygga bostäder, endast offentliga byggnader för invånarnas gemensamma bästa. 

Författaren Christian Kindblad, född och uppvuxen i Malmö, har samlat vykort, fotografier och litteratur om Malmö under hela sitt liv. Han är skribent med artiklar i en rad böcker om Malmö och Falsterbonäset. Christian Kindblad anlitas ofta som uppskattad föredragshållare och guide runtom i staden av både företag, fören ingar och privatpersoner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rörsjöstaden
 2. +
 3. Döden och pingvinen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Döden och pingvinen av Andrej Kurkov (pocket).

Köp båda 2 för 218 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christian Kindblad

 • Värnhem och Östra Förstaden

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...

 • Gamla Väster

  Christian Kindblad

  Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer i tre av Malmös stadsdelar. I varje volym ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens hi...