Brottsplats Lidingö (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
202
Utgivningsdatum
2016-12-19
Upplaga
1
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Hagdahl, Majbritt (form)
Dimensioner
214 x 151 x 13 mm
Vikt
532 g
SAB
Ncabz Lidingö
ISBN
9789187151101
Brottsplats Lidingö (inbunden)

Brottsplats Lidingö

Inbunden Svenska, 2016-12-19
329
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Brottsplats Lidingö i detektivromaner och i verkligheten
En giftdrottning jagas på Lidingö, en mördad generaldirektör hittas i Kottlasjön, en nattklubb och spelhåla avslöjas på Elfvikslandet, en känd advokat överfalls med
knogjärn under Lidingöloppet, en knarkkung bombas med radiostyrt flygplan på sin privata golfbana. Jan Malmstedt har spårat upp detektivromaner där brotten utspelas på Lidingö och berättar om platserna där författarna lånade miljöer. Det blir
Lidingöhistoria och deckarhistoria på en gång.

Här berättas också Lidingöpolisens historia, minst lika rafflande som detektiv-
romanernas, från kommissarien Polis-Nisse som jagade spritsmugglare på 1920-talet, konstaplarna som körde i kapp spårvagnen och hoppade ombord i full fart för att göra razzia, till fallet med Stryparen vid Södergarnsvägen.

»Brottsplats Lidingö« kommer att roa många deckarläsare och Lidingöbor, men är
intressant för deckarläsare var de än bor. På ett unikt sätt har Jan Malmstedt spårat upp hur deckarförfattare gör när de bygger upp miljöer. Ett av flera exempel på detta i boken är Blå spåret som utkom för jämnt 100 år sedan och blev en av de första
moderna svenska deckarna, en bok som var en förebild för Per Sjöwall och Maj Wahlöö. Jan Malmstedt har lyckats ta reda på den miljö i vilken mordet i Blå spåret begås.

Också många aktuella deckarförfattare har hämtat miljöer från Lidingö advokaten Leif Silbersky jagas i sin deckare Mord bäste broder av en knogjärnsförsedd skurk i
Lidingöloppsspåret, Jan Guillous Tjuvarnas marknad bygger på den så kallade Lidingö-ligans bravader, Jan Mårtenson låter ett mord i Mord i blått begås på denna ö, en av bankskojarna i Carolina Neuraths Fartblinda från 2016 joggar i löparspåren hemma Lidingö, jämnt 100 år efter den första Lidingödeckaren.

»Många Lidingöbor som läser denna bok kommer att känna igen sig i de miljöer där fruktansvärda illdåd har begåtts.« Ur förordet av Jerzy Sarnecki, Lidingöbo, professor i kriminologi.
Jan Malmstedt har skrivit en rad böcker och letar med journalistisk näsa upp okända fakta i de mest skilda ämnen från teknikhistoria till deckarhistoria.

Brottsplats Lidingö är underhållande läsning med många infallsvinklar på kända och okända deckare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Brottsplats Lidingö
  2. +
  3. Idéerna som tände debatten : narkotikan i medierna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Idéerna som tände debatten : narkotikan i medierna av Jan Malmstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 568 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Brottsplats Lidingö