Smycken som huvudsak : En kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
169
Utgivningsdatum
2018-11-19
Upplaga
1
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Ylioja, Kirsi (red.) / Sporrong, Sanna (form)
Dimensioner
245 x 175 x 15 mm
Vikt
601 g
SAB
Ih:k
ISBN
9789187151132
Smycken som huvudsak : En kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem (inbunden)

Smycken som huvudsak : En kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2018-11-19
210
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Smycken som huvudsak

Hårsmyckenas historia är full av både män och kvinnor. De största av dessa smycken är så kostbara och tunga att de av praktiska och säkerhetsmässiga skäl sällan visas eller används. Under det senaste seklet har därför hårsmycken ofta fått enklare uttryck: diamantägretter i början av 1900-talet, bandåer över pannan i mellankrigstiden och vackra broscher som lekfullt hamnat i balfrisyrer. Likaså har brudmodet genomgått ett antal förändringar. Författaren berättar om ämnet ur många intressanta infallsvinklar.

Läsaren får veta mycket mer än om kungligheter och historiska dyrgripar. Här visas även ett utbrett folkligt bruk av hårsmycken och att smycken på huvudet kan kröna vilken hjässa som helst, om bara klädkoden är den rätta!

Kristina af Klinteberg är fil.mag. och kulturvetare med ett särskilt intresse för äldre hårsmycken. Hon visar i denna bok hur de breda användningsområdena är väl värda att uppmärksamma. Denna kulturskatt spänner över ytterligheter, inte minst till glädje för dagens publik i en allt mer jämlik värld, där modet reser utan gränser. Via fördjupad kunskap knyts kulturhistoria ihop med smyckenas utveckling och väcker även ett historieintresse hos läsaren.

Det krävs mod och en känsla för äventyr för att bära diadem i dag. Och en del kunskap förstås. Det finns ett flertal tips jag under åren lärt eller kommit fram till genom praktisk övning. Jag hoppas att dessa kunskaper och det vackra symbolspråket hos smyckena inte faller i glömska. Intresset finns hos många, om än ofta slumrande, så det dyker titt och tätt upp nya, spännande frågor. Som alltid när man talar med varandra kan delad glädje bli dubbel glädje och kanske får vi se fler som vågar pryda sin hjässa till både vardag och fest! Kristina af Klinteberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Smycken som huvudsak : En kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem
  2. +
  3. Riddarna och deras värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Riddarna och deras värld av Charlotte Borgerud (inbunden).

Köp båda 2 för 319 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »