Dit vinden bär oss : balttyskarnas exodus - en släktkrönika (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
551
Utgivningsdatum
2021-03-04
Upplaga
1
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Ekman, Agnita (red.) / Jonson, Christer (form)
Dimensioner
247 x 168 x 38 mm
Vikt
1293 g
SAB
Kc.5,Lds
ISBN
9789187151163

Dit vinden bär oss : balttyskarnas exodus - en släktkrönika

Häftad,  Svenska, 2021-03-04
283
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Dit Vinden bär oss - balttyskarnas exodus

Illustrerat med dokumentära bilder i ett mäktigt epos berättar diplomarkitekten Björn Kopf sin släkts och därmed balttyskarna historia.

När min gotländska mor Karin gifte sig med en balttysk civilekonom och flyttade till Estland 1937 anade hon inte vart det skulle leda. Hitler och Stalin delade upp Östeuropa mellan sig och balttyskarna hamnade i västra Polen. Karins 70 brev till föräldrarna i Visby utgör den kronologiska stomme som jag har kompletterat med hennes, släktens och vännernas berättelser. När bomberna föll och vi alla flydde västerut undan ryssen blev det kaos. Mina föräldrar återförenades 1946 och lyckades bygga upp ett nytt välstånd i Sverige efter kriget. Jag har skildrat vad som hände den nu upplösta balttyska folkgruppen med min släkt som exempel. Balttyskarnas öde är inte tidigare skildrat i Sverige. Björn Kopf

I sin bok har Kopf berättat historien om balttyskarnas exodus i form av en släktkrönika, med sin egen familj som exempel på vilka konsekvenser det senaste seklets politiska beslut och militära kraftmätningar har fått för enskilda individer, vars enda fel har varit att de bott på utsatta platser som kommit i vägen för diktatorernas ambitioner. Det är framför allt en avslöjande berättelse om hur ett folk i vår omedelbara närhet gick under en tragedi som aldrig tidigare har varit föremål för forskning och redovisning i Sverige. Ur professor Dick Harrisons förord

Författaren

Björn Kopf föddes i den polska staden Pozna 1940. Barndomen var harmonisk, trots pågående världskrig. När bomberna föll och mor och barn tvingades fly undan ryssarna blev det kaos. Med de Vita Bussarna kom de till Sverige. Hos morföräldrarna i Visby läktes trauman när familjen kunde återförenas. Han tog studenten i Jönköping och utbildade sig till arkitekt i Zürich. Efter en karriär som plan- och stadsarkitekt blev han förvaltare av egna fastigheter. 2004 anordnade han en utställning om sin farfar mästerguldsmeden Joseph Kopf i Tallinn. Med denna bok om sitt och balttyskarnas öde debuterar han som författare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dit vinden bär oss : balttyskarnas exodus - en släktkrönika
  2. +
  3. Spion och förrädare : Kalla krigets största spionhistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spion och förrädare : Kalla krigets största spi... av Ben Macintyre (pocket).

Köp båda 2 för 372 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »