Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2021-03-19
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Sporrong, Sanna (form)
Dimensioner
245 x 178 x 25 mm
Vikt
942 g
SAB
Kc
ISBN
9789187151170
Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland (inbunden)

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-03-19
229
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Karolinerna Turdfjäll och Höljeman

Den illustrerade boken Karolinerna Turdfjäll och Höljeman berättar om två karolinersoldater med familjer under perioden 1682 1785. Boken speglar såväl det stora historiska skeendet som de två soldaternas vardag. Deras liv är hårt och fullt av tragik, men humor och glädje ämnen saknas inte. Den ene karolinen är officeren, stabsadjutanten och kaptenen Jacob Turdfjäll från Ingermanland med hustrun, prostdottern Elisabeth "Lisa" Phragmenia från Hanebo-Segersta i södra Hälsingland. Jacob och Lisa bildar familj i Bollnäs men flyttar sedan upp till Torneå med sina fyra barn. Den andre karolinen är den jämt ländske korpralen, livdragonen och snickaren Anders Höljeman från Lit med sin fru, bonde dottern Margeta Andersdotter från Järvsö i norra Hälsingland. Paret bildar familj i Järvsö och får tio barn. I händelseförloppet deltar även knektarnas duglige överste och senare general Henrik Magnus von Buddenbrock från Livland, samt många fler. Läsaren får följa hur livet för militärerna och deras närstående påverkas, dels av krigen, dels av vilken samhällsklass de råkar tillhöra.

Berit Bryntse

Berit Bryntse (f 1954) är pensionerad ingenjör från järnvägsbranschen som sadlat om och blivit författare. Född i Uppsala av norrländska föräldrar, växte hon upp i Finspång och Örebro men tillbringade ferierna i Härnösand och Järvsö. Efter naturvetenskaplig student och fortsatta studier fick Berit Bryntse arbete på en internationell koncern i Stockholm på 1970-talet. Hon och många andra kämpade hårt för att förbättra tågsäkerheten och fick vara med om att införa automatiskt tågstopp (ATC) som hindrar tågets framfart om lokföraren missar en stoppsignal. Efter många år som familjeföretagare och konsult avyttrade hon sitt företag och har därefter som främsta intressen att skriva och släktforska, vilket bland annat har lett till den nya boken om karolinerna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland
 2. +
 3. Fostran i purpur : de karolinska kronprinsarnas lärare och undervisning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fostran i purpur : de karolinska kronprinsarnas... av Andreas Hellerstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Levande historia!!
  Ingrid Belfrage, 8 augusti 2021

  Av en slump hittade jag till boken. Nu har varje ledig stund gått till att läsa den. Jag har lärt mej mycket om 1700-talets historia. En av sommarens höjdpunkter på min boklista.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Berit Bryntse

 • Sagan om herr Erik

  Berit Bryntse

  En solig sommardag anno 1799 går pastor Erik Grape ner till stranden, och efter honom traskar två tama grymtande grisar. Runt dem hoppar ett halvt dussin skällande hundar omkring. Prästen är klädd i en långrock av svart halvsiden som räcker nästan...