Tyresö torp och gårdar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
241
Utgivningsdatum
2021-04-19
Upplaga
2
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Bergström, Jan (foto)
Dimensioner
245 x 215 x 24 mm
Vikt
994 g
SAB
Ncacz Tyresö
ISBN
9789187151217
Tyresö torp och gårdar (inbunden)

Tyresö torp och gårdar

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2021-04-19
269
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tyresö torp och gårdar

Med boken om Tyresö torp och gårdar vill författarna bidra till ökad insikt om en del av vår historia. Och att den kan leda till ökad kunskap och förståelse för vårt kulturella arv. I denna bok dokumenteras 146 torp och gårdar, av vilka en del finns kvar idag, andra inte. I boken visas även några bilder på de torp som inte längre finns kvar.

Här finns även en del kartbilder. Några är från 1700-talet, kanske någon ännu äldre och vi kan notera att vissa av torpen och gårdarna står med på de här gamla kartorna. Torpens, gårdarnas och godsets historia är Tyresöbornas historia. Hög som låg. Torpare, arrendatorer, indelta båtsmän, godsägare, grevar, grevinnor och självägande bönder.

Berättelserna om torpens och gårdarnas folk kommer främst från husförhörsprotokoll och bouppteckningar i samband med dödsfall. De sedan länge döda och glömda människorna väcks åter till liv. Med korta påminnelser om vad de hette, vad de ägde ifråga om arbetsredskap och boskapsbestånd samt hur stora tegarna var över vilka de krökte rygg.

De laglydiga förekommer sparsamt i rullorna. Mer står att finna om de som begick brott. Som stal, rymde eller rentav mördade. Då berättar efterlysningarna i Allmänna kungörelser detaljer som ger konturer. Som levandegör både de misstänkta brottslingarna och deras samtid. Detta mer formella material samsas i boken med en del skrönor och rövarhistorier. Sådant som berättarna minsann inte gjort sämre genom åren men där flydda tiders folk ändå får träda fram.

Om de styrande - alltifrån godsägare till majestätspersoner är källorna rikare. Inte minst gör de sig hörda genom stränga förordningar och kungörelser. Med hårda krav på sina underlydande. Dessa dokument ger besked om det gamla stånds- och klassamhällets tuffa verklighet.

Boken är producerad i nära samverkan med Tyresö hembygdsförening.

Bokens författare

Göran Magnusson (f. 1934) är född och uppvuxen på Uddby gård i Tyresö. När Bollmorabebyggelsen växte fram var han en av dem som fick en lägenhet i ett av de allra första husen som byggdes. Med föräldrar som var politiskt engagerade i kommunen och församlingen fick Göran möjlighet att följa Tyresös utveckling sedan sent 1930-tal. Under hela Göran Magnussons barndom och uppväxt träffade han gamla Tyresöbor som berättade om sina upplevelser under de år som de bott och verkat i Tyresö. Detta inspirerade till vidare forskning bakåt i tiden. Göran Magnusson blev verkligen en hembygdsforskare som efter flera år av faktainsamlande har delat med sig av dessa kunskaper genom föredrag om ortens kulturhistoria, han har berättat i lokalradion, samt haft många vandringar med Tyresös historia i centrum.

Anders Brundin (f. 1965) är författare till ett antal barn- och ungdomsböcker, bland annat Farbror Dag Drömlund, dagdrömmare som även utgivits på engelska. Inom det facklitterära området har Anders till exempel varit med och skrivit KÖTT & BLOD en hundraårsbok om Stockholms slakthusområde samt läroböckerna Bageri och Konditori för gymnasie- och yrkeshögskolan. Anders har en bakgrund som copywriter i reklambranschen och mångårig manusförfattare för TV-serier såsom Rederiet, Tre Kronor och Maria Wern. Om sin egen historiska koppling till Tyresö berättar Anders Brundin att "Min farmors farmor hette Mathilda Lindström (1839-1918) och hon växte upp vid Uddby Kvarnar."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tyresö torp och gårdar
  2. +
  3. Sticka nytt med Knitting Lotta : från sockor och mössor till ponchos och filtar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sticka nytt med Knitting Lotta : från sockor oc... av Lotta Lundin (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna