Ett ömmande hjärta : Vidkärrs barnhem i Göteborg 1935-1976 och därefter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2014-04-16
Upplaga
1
Förlag
A-Script förlag
Dimensioner
209 x 134 x 11 mm
Vikt
348 g
SAB
Ohfb-c:k
ISBN
9789187171093
Ett ömmande hjärta : Vidkärrs barnhem i Göteborg 1935-1976 och därefter (häftad)

Ett ömmande hjärta : Vidkärrs barnhem i Göteborg 1935-1976 och därefter

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-04-16

Slutsåld

Vidkärrs barnhem i östra Göteborg invigdes i november 1935. Anläggningen var då landets största. Byggnaderna präglades av funktionalismens ideal och beskrevs som "ultramoderna". Vidkärr var ett så kallat upptagningshem där barnen vistades i väntan på fosterhemsplaceringar eller på att få återvända till sin familj. Men många återkom gång på gång.
I Ett ömmande hjärta har etnologen Magnus Berg granskat det som finns dokumenterat om Vidkärr i arkiven. Han har också tagit del av berättelser från personer som varit på hemmet som barn, delvis genom egna intervjuer. Även före detta personal har intervjuats.
Diskrepansen är total mellan vad som står i handlingarna och vad som framkommer i de individuella berättelserna. I protokoll och journaler framtonar bilden av en välfungerande institution där allt är som det förväntas vara. I de personliga berättelserna framträder däremot utsatthet, övergivenhet, vanmakt och vittnesmål om förnedrande behandling i form av aga och isolering.
Alltför många barn blev vanvårdade på Vidkärr. Pennalism förekom liksom kränkande behandling från delar av personalen. Men den dagliga verksamheten präglades också av engagerade anställda som gjorde sitt bästa för att ge barnen det de behövde. Med dagens mått var deras uppgift svår: de var för få och barnen för många.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ett ömmande hjärta : Vidkärrs barnhem i Göteborg 1935-1976 och därefter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tidsdokument
  Misan, 31 december 2021

  Som tidigare barnhemsbarn på just Vidkärrs barnhem på 1960- och 1970-talen så känner jag igen mycket av det som författaren här beskriver.
  En utmärkt sammanfattning av det sjuka socialtjänstsystemet som jag själv varit offer för.
  Det enda jag finner onödigt är författarens tydliga politiska vänsteråsikter som vädras här och där och, för mig, helt i onödan. Annars en utmärkt bok att rekommendera för de som är intresserade av ännu ett mörkt kapitel i Folkhemmet.

 2. Vidkärrs barnhem
  Marie von Bagh, 19 augusti 2016

  Den ger en utförlig förklaring på hur personalen arbetade och hur personer kände då på detta barnhem bra och dåliga minnen.. .

 3. Spännande Bok

  En mycket bra skriven Bok kunde inte lägga ifrån mig förrän jag läst klart. Eftersom jag själv är ett Barnhemsbarn. Det var så mycket man kände igen när man läser boken.

Visa alla 3 recensioner